Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Skoczogonki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dyzio
E-mail:  
Data: czwartek, 20 lipca 2006 10:25:57
Zauważyłem u mojego falka który jest w plastikowej przeźroczystej doniczce małe białe skoczogonki poruszające się szybko pomiędzy kawałkami drewna. Czy one są szkodliwe dla orchidei czy będą jej podgryzać pseudobulwy czy też nie martwić się nimi ?

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 20 lipca 2006 11:15:17
Nooo pseudobulw to na pewno nie będą podgryzać. Nie ma się co martwić

pozdrawiam
Sandra

Autor: Agnieszka
E-mail: agas87@o2.pl
Data: niedziela, 23 lipca 2006 09:34:47
Cóż pseudobulw nie obgryzą bo falek po prostu ich nie ma. Same jednak skoczogonki potrafią narobić dużych szkód! Jeśli jest duża koncentracja robali to kwiaty zaczynają więdnąć (jeśli falek kwitnie oczywiście) a liście stają się gumowate, sprężyste i tracą swą twardość tak, ze mozna ze zwijać w rulonik. Ja z powodu skoczogonków byłam zmuszona przesadzić 4 kwitnące falenopsisy!!!
Na szczęście poki co kwiaty nie opadają Sam zabieg przeprowadziłam tak - falki przesadzalam na mokro (bo skoczogonki zauważyłam w dzień zasilania), dokładnie obmyłam wszystkie korzenie pod silnym strumieniem prysznica i wsadziłam do zupełnie nowego samorobnego substratu. po tym wszystkim zlałam kwiat deszczówką żeby nie odczuł zbytnio zmiany środowiska. A teraz czekam. Polecam także stronę http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/5_szkodniki.html na której znajdzie pan informacje o szkodnikach storczyków. Pozdrawiam!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl