Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z Dendrobium unicum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: piątek, 7 lipca 2006 22:15:05
Witam!
Mam pewien problem ze wspomnianą w tytule rośliną. Dziś podczas kąpania rośliny dostrzegłam, że szczyty wszystkich starych pseudobulw zasychają. Młody przyrost (który już prawie dojrzał) jest ok. O co może chodzić? Nie jest to normalne że wszystkie stare pseudobulwy zasychają jednocześnie (tyle że na razie do połowy). W tej chwili uprawiany jest w warunkach umiarkowanych (choć tak naprawdę to gorących, wziąwszy pod uwagę temperatury panujące w Warszawie), okno zachodnie, podlewanie po przeschnięciu.
Mam też pewne pytanie o hybrydę Phalaenopsis o liściach marmurkowych. Z jakiego powodu wszystkie wypuszczone u mnie liście są gładkie?? Czy przyczyną może być zbyt duża ilość światła? Roślina rośnie na parapecie północno-zachodniego okna.
Pozdrawiam, Karolina

Data: piątek, 7 lipca 2006 22:57:07
Jeszcze jedno pytanie. Jakieś 3 miesiące temu stałam się posiadaczką kawałka (urwanego od matecznej rośliny) Dendrobium jenkinsii. Roślinka (składająca się z 4 psb) położona została w przezroczystym zamkniętym pojemniku, codziennie spryskiwana, na zachodnim oknie. Była w niezbyt dobrym stanie; pomarszczone psb, tylko jedna zakończona liściem. Dziś zauważyłam że roślina się "budzi". Puszcza przyrost i korzenie. I teraz pojawia się pytanie: jakich warunków wymaga to Dedrobium? Na stronie Orchidarium w Prezentacjach czytałam kiedyś że uprawiana jest w chłodnych warunkach. Według IOSPE z kolei wymaga warunków umiarkowanych do ciepłych. Jak więc jest i jak mam traktować roślinę?
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: sobota, 8 lipca 2006 19:07:32
Latem ciepło, zimą chłodno i przesuszyć, to indukuje kwitnienie.

Pozdrawiam, Beata

Data: niedziela, 9 lipca 2006 10:09:04
Witam!
Dziękuję za odpowiedź. Z ciepłem tego lata (mieszkam w upalnej Warszawie) nie będzie problemów
Teraz pozostaje tylko prolem kwitnienia Mam nadzieję że mi się uda "zmusić" do tego roślinę.
Pozdrawiam, Karolina

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl