Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Podejrzene krople
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: czwartek, 22 czerwca 2006 11:30:36
Na jednym z moich falków pojawiły się podejrzane krople niczym rosy, z tym że one są lepkie. Krople występuja w regularnych odstępach na pędzie kwiatowym oraz na jednym liściu. Nie wiem, może to znak,że roślinę zaatakowały jakieś owady??. Roślina w tej chwili kwitnie juz drugi miesiąc, może się przemęczyła??? Czekam na odpowiedź, Kuba

E-mail:  
Data: czwartek, 22 czerwca 2006 22:11:51
Udało mi się rozszyfrować co jest powodem występowania lepkich kropli. Otóż storczyka zaatakowały tarczniki-ale żerują wyłącznie na kwiatach. Zastosowałem środek owadobójczy i czekam na efekt do jutra. pozdrawiam.kuba

Autor: Jollka
E-mail: jollka.fm@interia.pl
Data: poniedziałek, 11 września 2006 14:34:19
Oj chyba atakują tez niekwitnące storczyki, bo mój falek nie kwitnie od 2 lat, wypuścił 2 keiki i ma ciągle te nieszczęsne kropelki. Może ktoś ma inny pomysl, skąd się biorą ??

Autor: Agnieszka Polakowska
E-mail: agpol@web.de
Data: poniedziałek, 11 września 2006 17:54:26
Witam serdecznie
Ja wyczytałam na forum bardziej optymistyczną wersję, dotyczącą lepkich, bezbarwnych kropelek i tej się trzymam , storczyk je wydziela, kiedy mu jest u nas dobrze
Oczywiście jeśli nie obserwujemy żadnych innych niepokojących objawów, czy niechcianych mieszkańców.
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Katarzyna
E-mail: kasiamagO@op.pl
Data: czwartek, 14 września 2006 09:39:57
Te kropelki to gutacja (wykraplanie wody z solami mineralnymi na zakończeniach wiązek przewodzacych). Gutacja jest dowodem istnienia pewnego zjawiska zachodzącego w roślinie: parcia korzeniowego,ktore zachodzi w roslinie cały czas. Oczywiście, z różnych powodow, ma duże znaczenie tylko wtedy kiedy nie zachodzi transpiracja (bierny mexhanizm pobierania wody). Parcie korzeniowe jest mechanizmem czynnym, wymaga nakladow energii w postaci ATP. Zatem podejrzane krople nie są wcale takie podejrzane,jeśli nie posiadamy pasażerów na naszych roślinach powodujących takie objawy.
KM

Data: czwartek, 14 września 2006 15:59:24
Trochę to skomplikowanie brzmi
Tyle, że u mnie z 4 falków, tylko jeden ciągle wydziela te krople i puszcza drugiego keika. Może to jakas przyczyna, bo inne keików nie mają?

Autor: kuba
Data: wtorek, 19 września 2006 21:58:02
dziekueje za ciekawy wyklad. Przypomnialas mi troche informacji z botaniki. A kropelki rozszyfrowalem(mialem na dwoch falkach) faktycznie na jednym- to efekt gutacji, na drugim jak sie okazalo zerowal tarcznik.

Data: środa, 20 września 2006 09:55:16
Jak wyglada taki tarcznik?

Autor: kuba
Data: środa, 20 września 2006 21:06:59
Witam. tarcznik wyglada tak samo jak na innych roslinkach. U mnie zerowaly glownie na kwiatach falka. Moge oczywiscie opiasac jak wygladaly te szkodniki.Mialy szarobialawe tarczki o srednicy ok. 1-2mm. Wypijaly drogocenne soki mojego falka, przez co on wydzilal krople lepkiej substancji z 'bolu'. pozdrawiam serdecznie. kuba

Autor: iwona
E-mail: imk@tlen.pl
Data: czwartek, 21 września 2006 21:43:57
Witam, a ja takie kropelki zauważyłam na cymbidium.... teraz musze go dokładnie sprawdzić czym to jest spowodowane.
Jeżeli okaże sie że na moim cymbidium zamieszkują tarczniki, to czym ich sie pozbyć???

Data: wtorek, 31 października 2006 21:59:58
Witam i przepraszam za miesiac poslizgu. Ja zastosowałem provado plus, okazał sie niezawodny.

Autor: bamae
E-mail: e.ben@wp.pl
Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2007 09:21:31
a jesli to zdrowy objaw to zostawiać te kropelki czy usunąc
a jesli uwunąc to w jaki sposób?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl