Autor: |
Wanda |
E-mail: |
wabert@tin.it |
Data: |
czwartek, 15 czerwca 2006 10:25:26 |
Z kilkutygodniowym opòznieniem przedstawiam Panstwu zdjècia z wystawy Euroflora 2006.Zawdzièczam to tylko ofiarnej pracy Pani Grazyny Sieminskiej, ktòrej przez dwa dni podsylam zdjècia mailami po dwie sztuki na raz. Pani Grazyna z anielskà cierpliwoscià je kadrowala, rozjasnial, kompensowala i odsylala do mnie (niektòre to nawet po dwa razy bom gapa . Brawa dla Pani Grazyny!
Euroflora 2006 odbyla siè w Genui d dniach 23.04 - 01.05. Bojè siè uzyc stwierdzenia, ze jest to najwièksza wystawa roslin ozdobnych, bo moze jest jeszcze jakas wièksza, a ja o niej nic nie wiem. Ale na pewno, jesli nie jest najwièkszà to jest najszerzej reklamowanà i przyslowiowi juz tutaj w swoim skàpstwie Genuinczycy nie szczèdzà na nià srodkòw.
O gigantycznosci Euroflory niech poswiadczà te dwa zdjècia z pawilonu glòwnego

Na tym zdjèciu proszè zwròcic uwagè na taras z drzewami cytrucowymi umieszczony w centrum wodospadu

Jest to wystawa o swiatowym zasiègu i poza Afrykà uczestniczyli w niej przedstawiciele wszystkich kontynentòw. Najliczniejsi byli oczywiscie europejczycy
W pawilonie glòwnym najpièkniejszà ekspozycje storczykow miala francuska firma Vacherot & Lecoufle

Jak widzimy ponizej firma ze 120-letnià tradycjà

A oto ich potinary

Grupa cymbidiòw z miltonià na pierwszym planie. Po lewo chyba jakas krzyzowka oncidiowatych, nie pamètam juz

Ponizsze rosliny tez wyglàdajà ladnie, ale co to jest na pierwszym planie? Staralam siè zawsze fotografowac rosliny z ich nazwami, szkada wielka, ze nie potrafiè tego teraz przeczytac
.JPG)
Wahalam siè, czy zamiescic to zdjècie, bo na tym forum widzielismy juz psychopsisa z trzema pàczkami. Oszczèdzè wam natomiast moich amatorskich zblizen samego kwiatu, bo tak w Galerii, jak i w prezentacjach mozecie je obejrzec w ròznych stadiach rozwoju. Uwagi godne to obficie kwietnàce oncidium na drugim planie

Ponizej egzemplarz paphiopedilum Saint Swithin przedstawiny juz wczesnie tak w Prezentacjach jak i w Galerii wraz z krzyzòwkà paph.rotschildianum z czyms tam

A tu wspaniale kwitnàca Brassada Miwada, ktòrà wpisalam juz na listè moich chciejstw, muszè siè jeszcze zorientowac jak siè jà uprawia. Ksztalt kwiatòw w zblizeniu znajdziecie Panstwo w galerii, bo i ta znajduje siè w polskich kolekcjach, nawet jesli jeszcze nie tak obficie kwitnàca, ale proszè nie zapominac, ze przedstawiam egzemplarze firmy z dluuugà tradycjà. Proszè zwròcic uwagè na lycaste w prawym dolnym rogu. Jaka to odmiana? Moze ktos z Was zechce uzupelnic brakujàce dane?

A to moje najukochansze zdjècie z calej wystawy . Widzicie ten kwiatek w samym centrum?

To jest Lycaste Aprocot Beauty! Wreszcie jakis rodzynek w dorobku firmy z taaakà tradycjà! Bylo naprawdè pièkne, szkoda, ze moje amatorskie zdjècia nie oddajà w pelni jego uroku.

Wsròd ogromnej ilosci i rodzajòw zwròcil na nie uwagè nawet mòj màz, ktòry o storczykach nie ma zadnego pojècia. A ja, zeby zrobic te zdjècia przedzieralam siè przez pierwszy szpaler orchidei z aparatem fotograficznym i dzuszà na ramieniu, aby organizatorzy nie przepèdzli mnie przedwczesnie

Niestety, powyzsze zdjècie jest ostatnim z tej wystawy, bo wypstrykalam siè do szczètu z dwòch pamieci w moim aparacie.
Jak panstwo widzicie, poza lycaste nie przedstawilam Wam nic nowego, wszystko juz widzielismy wczesniej na swietnych technicznie zdjèciach z polskich kolekcji. Moglam nie zamieszczac tej relacji i nieiwle byscie stracili. Ale bez niej nie moglabym wam pokazac jacy jestescie dla mnie wspaniali w Waszej od niedawna zainicjowanej pasji w uprawie storczykòw Galeria i Forum, na ktòrych mozna podziwiac Wasze male i duze okazy sà jedynymi i wspanialymi Kto wie, co bèdziemy tu mogli podziawiac za sto lat?
Burza oklaskòw dla wszystkich polskich storczykomanòw
Wanda
|
|
|