Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  wilgotność
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sebastian Kończak
E-mail: silepl@sile.pl
Data: wtorek, 6 czerwca 2006 22:28:21
Witam

Jakie macie sposoby na utrzymanie w orch. wilgotności powyżej 80%? Ja uporczywie od paru tygodni stosuję różne metody, obecnie są to dwie tacki z wodą zajmujące całą powierzchnię dna i uzyskuję w dzień 65% w nocy 73%. Rozumiem że szczelne zamknięcie orchidarium da rezultat, ale czy wtedy rośliny nie zaparują się? (w środku temp ok. 30st w dzień). Czy ilość roślin ma wpływ na wilgotność?

Pozdr Seba

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 6 czerwca 2006 22:34:07
Witam
Ja mam w niewielkim naczyniu generator mglyy i nieopodal wiatraczek ktory unosi wytworzona pare do gory.
Wilgotnosc dobija do 97%

Data: wtorek, 6 czerwca 2006 22:36:23
A jak wygląda ten generator i jaki jest koszt? Skoro w małym naczyniu to pewnie niski

Data: wtorek, 6 czerwca 2006 22:37:54
dodam że moje orch ma wymiary 80x50x40 więc pojęcie "niewielkie naczynie" jest względne

Data: wtorek, 6 czerwca 2006 22:45:17
Kosztuje ok 50 zloty na allegro, mozna go umiescic w niewielkim naczyniu, u mnie jest to miseczka o srednicy 20 cm a wysokosci ok 30-40.
Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 6 czerwca 2006 22:46:05
Ale mozna uzyc jeszcze mniejszego naczynka a wyzszego.

Data: wtorek, 6 czerwca 2006 22:54:52
Dziękuję za informacje. Proste i tanie rozwiązanie.
Pozdrawiam

Autor: Monika
E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: wtorek, 6 czerwca 2006 23:03:58
ja kupilam taki http://www.allegro.pl/item107737864_lampa_mgla_nawilzacz_kwiat_lotosu_promocja_.html . Na nastepny dzien po wplacie towar byl u mnie, wiec kryptoreklama jak najbardziej zasluzona) Sa tez modele nawilzaczy na wysokich stojakach, o takie cos http://www.allegro.pl/item107738191_wysoka_lampa_nawilzacz_mgla_sterownik_swiatel.html . Taki kupila mama i uwaga - stojak jest beznadziejny,strach na nim cokolwiek postawic, bo przy najmniejszym ruchu wszystko moze spasc. Skonczylo sie tak,ze mama ustawila swoj nawilzacz na stojaku dla kwiatow. Moj ma mniejsza mise i mgla jakby mocniej z niego wyplywa, troche moczy otoczenie. Jesli jest zapewniony ruch powietrza,to problem znika. Mgla z misy wiekszej wydobywa sie znacznie wolniej. Wilgotnosc w moim pokoju skoczyla do 80%, w poblizu nawilzacza z pewnoscia jest wyższa. Mam nadzieje,ze troszke pomoglam. Pozdrawiam!
Monika

Data: wtorek, 6 czerwca 2006 23:06:31
Ja mialam na mysli taki
http://www.allegro.pl/item106306975_generator_mgly_idealny_nawilzacz_do_terrarium.html

E-mail:  
Data: wtorek, 6 czerwca 2006 23:37:07
Pani Iwono, ten moj sklada sie wlasnie z tego generatora ktory pani pokazala + misa z takiego przydymionego szkla bardzo fajny efekt

Data: środa, 7 czerwca 2006 00:57:03
Pani Moniko wiem, mam tez tego typu nawilzacz, ale nie pasowal mi on do orchidarium poniewaz misa byla zbyt duza, do tego mial on fontanne i to byla zintegrowana calosc, nic nie szlo z tym zrobic dlatego kupilam ostatnio tylko generator do ktorego dobralam naczynie jakie mi odpowiadalo wielkosciowo, no i jak chce wymienic wode to biore tylko mise bez przyzadow a w tym wczesniejszym musialam brac calosc ( strasznie ciezkie, w moim modelu byly jeszcze kamyki)

E-mail:  
Data: środa, 7 czerwca 2006 01:01:40
rozumiem :-) u mnie nawilzacz stoi w pokoju. Orchidarium....cos pieknego :-) ale na razie lezy dopiero w moich bardzo odleglych marzeniach

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl