Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Szklarnia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 21:27:00
Witam
Mam w ogrodzie szklarnię na pomidory i zastanawiam się nad wyniesieniem do niej na okres letni moich storczyków. Chciałbym je powiesić dachem. I tu wątpliwości: skoro dach jest ze szkła, z pewnością potrzebne jakieś zacienienie będzie. Jak je zrobić? Czy wystarczy podpięta pod szyby firanka, a może trzeba ją złożyć przez pół (2 warstwy), a może jakiś inny pomysł lub patent ktoś mi podda> Proszę o pomoc

P.S. Dobrze by było żeby to zacienienie możnabyło wykonać z materiałów, które zazwyczaj posiada się w domu lub ewentualnie przy jak najmniejszym nakładzie finansowym
Łukasz

Data: wtorek, 30 maja 2006 22:33:23
Dodam jeszcze że moja szklarnia ma dach trójkątny i kąt pod nim wynosi około 100*.

Łukasz

Data: wtorek, 30 maja 2006 22:36:18
a tu szybki szkic, bo w poprzedniej wiadomości coś się żle załączyło

Łukasz

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: wtorek, 30 maja 2006 22:45:42
Panie Łukaszu, wystarczy dach szklarni zachlapać wapnem przy pomocy zwykłej, brzozowej miotełki. Pozdrawiam Basia

Data: środa, 31 maja 2006 21:24:58
Wszystko ładnie, pięknie, ale:
jeśli spryskam wapnem wewnątrz to zaraz wszystko spłynie wraz ze skroploną parą wodną ,
jeśli jednak spryskam na zewnątrz to stanie się dokładnie to samo przy pierwszym lepszym deszczyku
Obawiam się że to nie jest zbyt dobry sposób (przynajmniej w moim przypadku)
No cóż, dziękuję i czekam na inne porady
Łukasz

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: dana103@wp.pl
Data: czwartek, 1 czerwca 2006 12:31:57
Witam,

Można użyć agrowłókniny, dobrze cieniuje i jest tania.

Pozdrawiam, Danka

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: piątek, 2 czerwca 2006 00:00:42
Panie Łukasz, wapno jesli będzie na zewnąrz i zaschnie na szkle, to byle deszczy go nie zmyje, a poza tym zabieg można powtarzać w razie potrzeby. Z doświadczenia wiem, że tak łatwo nie spłynie ani nie zmyje się z deszczem. Basia

Data: piątek, 2 czerwca 2006 11:49:27
Dziękuję./ Już wymyśliłem jak zacieniuję szklarnię. Od znajomej pielęgniarki dostałem kawał spory jakieś tkaniny używanej w szpitalach jako okryć do sprzętu medycznego i czasem do szycia okryć na odzież, włosy, twarz, etc. przy operacjach. Tkanina jest zielona i dość cienka, tak że światło będzie przez nią przenikać, ale nie będzie to bezpośrednie promieniowanie
Łukasz

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 2 czerwca 2006 16:57:30
Hehe.... rozumiem, że znajoma pielęgniarka pracuje w publicznej służbie zdrowie, zatem wszyscy zapłaciliśmy za to cieniowanie szklarni...

Bardzo podoba mi się rysunek poglądowy
Generalnie pomysł wydaje się być dobry. Życzę powodzenia.

W.

Data: piątek, 2 czerwca 2006 22:44:34
Zatem dziękuję Wszystkim Państwu za wkład finansowy w niezbędne materiały potrzebne do wykonania cieniówki

Panie Witku niechże Pan nie będzie taki uszczypliwy i drobiazgowy. Jakby cenę tego kawałka podzielić na wszystkich podatników, byłyby to zapewne jakieś tysięczne części grosza.
Łukasz

E-mail: wit6xra@neostrada.pl
Data: sobota, 3 czerwca 2006 08:17:29
Ależ nie było cienia uszczypliwości w tym co napisałem... no może półcień

Tak swoją drogą - jak by wszyscy podatnicy co miesiąc składali się po groszu na moją potencjalną "zapomogę", to miesięcznie otrzymywał bym około 233tyś zł...
Dla zainteresowanych mogę podać numer konta

Pozdrawiam
W.

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: sobota, 3 czerwca 2006 13:23:08
Hmm, może się czepiam ale czy barwa światła otrzymana po przefiltrowaniu przez zieleń tkaniny nie ogłupi storczyków a może wręcz odwrotnie?

E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: sobota, 3 czerwca 2006 17:34:30
Też o tym myślałem, ale doszedłem do wniosku, że przecież tkanina nie filtruje światła przepuszczając tylko część pasma, a zacienia pochłaniając część promieniowania. Gdyby to był np. zielony plastik działający jak filtr to być może miało by to znaczenie, a w tym wypadku cień będzie "szary", a zatem efekt końcowy będzie podobny jak w podszyciu lasu.
Tak mi się przynajmniej wydaje

W.

Data: niedziela, 4 czerwca 2006 18:25:28
Zapewniam wszystkich że o jakimkolwiek cieniu nie można tutaj mówić, ponieważ żeby jakikolwiek cień się zrobił potrzebne jest słońce, którego od bardzo długiego czasu nawet nie widziałem... Już prawie zapomniałem jak wygląda
Ale jest na to wytłumaczenie. Otóż dowiedziałem się wczoraj, że w Polsce "wykształtowały" się dwie pory roku zamiast dotychczasowych 4 podstawowych i 2 dodatkowych. Są to ZIMA I PORA DESZCZOWA
Ale dobrze że popada, bo już strasznie sucho wszędzie
Łukasz

Data: niedziela, 4 czerwca 2006 22:34:05
A. I jeszcze coś. Słuchałem sobie Grzegorza Turnau w radiu i tak sobie pomyślałem że słowa tekstu jego piosenki idealnie wprost pasują do naszej obecnej pogody:

"Po cichu
po wielkiemu cichu
idu sobie ku miastu na zwiadu
idu i patrzu

Na ulicach cichosza
na chodnikach cichosza
nie ma Mickiewicza
i nie ma Miłosza

Tu cichosza tam cicho
szaro brudno i zima
nie ma Słowackiego
i nie ma Tuwima