Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Oceńcie prosze stan zdrowia mojego Falka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika
E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: niedziela, 28 maja 2006 16:31:01
Witajcie,
czytalam post dotyczacy jasnych wzerow na lisciach falkow. Mojego mam od niedawna (ok. tygodnia) Jest to Dendrobium typ. phalaenopsis. Zaniepokoily mnie jasne plamki na jego lisciach. Prosze powiedzcie,co o tym myslicie? Jestem poczatkujacym storczykarzem, jest mi trudno ocenic to samej.
Tylko 2 liscie na jednej pseudobulwie sa przebarwione, druga pseudobulwa wyglada ok. Z gory dziekuje za Wasze opinie.

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 21:37:21
o stanie zdrowia nic nie powiem bo nie mam pojęcia, ale zauważyć pragnę ze Dendrobium phalaenopsis, (które nawiasem mówiąc posiadasz) a Phalaenopsis (nieładnie i niepoprawnie nazywany falek) to zupełnie różne rośliny
jednakże jakby na to nie patrzeć, kwiaty ma to dendrobium przecudnej urody
Łukasz

Autor: Monika
E-mail:  
Data: środa, 31 maja 2006 13:52:03
Dziekuje, Łukaszu, za uwage Dopiero zaczynam moja przygode ze storczykami i ciagle cos myle a kwiaty ma rzeczywiscie cudowne

Autor: zoya78
E-mail: zoya78@o2.pl
Data: środa, 31 maja 2006 13:57:50
A czemu uwazasz, ze nazwa Falek jest brzydka? Ja mysle, ze nie jest -- czasami warto uproscic sobie nieco zycie. Ani to obrazliwe ani niepoprawne.

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: środa, 31 maja 2006 21:36:46
No cóż Zoyu siedemdziesiąt osiem, każdy ma swój punkt widzenia. Mnie się ta nazwa wybitnie nie podoba, a poza tym lubię urzywać łacińskich nazw. To takie bardziej dostojne.

Moniko, ja zachorowałem na "orchideophilię" w styczniu tego roku, i niektórych nazw moich własnych roślin nie potreafię sobie przypomnieć bez zerknięcia na fiszkę

Łukasz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl