Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  co to za paphiopedilum?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail:  
Data: sobota, 27 maja 2006 20:40:19
Oto jeden z moich ulubionych storczyków. Pomóżcie mi w identyfikacji, znalazłem w interncecie kilka podobnych, przez co mam problem z rozszyfrowaniem. Pozdrawiam, Kuba

E-mail:  
Data: sobota, 27 maja 2006 20:57:48
Przesyłam jeszcze jedno zdjęcie , może lepsze ujęcie.

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 00:14:11
Jest to hybryda typu Paphiopedilum Maudiae jest ich sporo ale zielonych mniej, więc zaryzykuję stwierdzenie, że z serii Luna Month

Polecam ten link:

http://ladyslipper.com/maudhyb.htm

E-mail:  
Data: niedziela, 28 maja 2006 12:19:40
Dzięki za informacje o stronce. Tym sposobem udało mi się rozszyfrować co to za paphiopedilum. Ostatecznie stwierdziłem,że jest to Luna month 'Candor Exquisita',choć wszystkie pozostałe były bardzo podobne.

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 18:12:34
No takiej pewności to raczej nie ma do końca nigdy, ale można z małym błędem sobie założyć hihi taką nazwę.
Pozdrawiam

Autor: skepka
E-mail: jsobczak@o2.pl
Data: piątek, 2 czerwca 2006 14:59:46
Witam, po raz pierwszy pisze na tym forum. Do tego skłonił mnie fakt, że dostałam kilka dni dni właśnie takie Paphiopedilum. I mam problem!!!!! Kwiat jest przepiękny, bardzo oryginalny i te kolory stonowane, ale nie mam pojęcia jak o niego dbać. Wyczytałam , ze podlewać nalezy woda destylowaną i wstawiająć doniczkę do wiekszego garnuszka na okoł 30 min i tak tez uczyniłam. Nie wiem czy mogę go zraszać tzn kwiatostan czy nie opadnie. Musze jeszcze kupić odżywkę do storczyków.
Prosze o pomoc!!!! Ja dopiero zaczynam przygodę ze storczykami i nie chciałabym się zrazić, patrząc jak się marnuje ten przepiękny kwiat.
pozdrawiam Magda

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 9 czerwca 2006 11:34:53
Jak już wiele osób tutaj wielokrotnie pisało, rozpoznanie takiej hybrydy jest NIEMOŻLIWE!!!! Prawdopodobnie jest to jakaś krzyżówka Paph. Maudiae alba, ale to też wcale niekoniecznie. Prawdopodobnie jest to Paph. 7698AC x Paph. 1233BX z fiolki numer 1456...

"Rozpoznanie" tej rośliny jako hybrydy z ANTEC LABORATORY jest fikcją... Rośliny z tej firmy nigdy nie pojawiają się na rynku europejskim, a w Stanach kosztują często setki dolarów.

Poza tym bardzo proszę używać grupy Prezentacje do prezentacji...

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl