Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium typu nobile jaka to odmiana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewelina
E-mail: eweder@poczta.onet.pl
Data: środa, 24 maja 2006 08:59:11
Chciałabym serdecznie prosić o identyfikacje mojej kolejnej zdobyczy wczoraj zakupiłam to dendrobium w OBI jako Dendrobium typu nobile jednak oglądając w necie fotografie wydaje mi się że jest to DENDROBIUM Stardust 'Chyiomi' lub Dendrobium Fire Bird bardzo proszę doświadczonych Storczykowców o podpowiedź z góry serdecznie dziękuje Ewelina

Autor: .
E-mail:  
Data: środa, 24 maja 2006 10:02:13
Witam
Nie znam sie ale jak kwiaty sa zolte to moze byc to pierwsze a jak pomaranczowe to to drugie.
Pozdrawiam

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: środa, 24 maja 2006 10:55:24
Witam,
to DENDROBIUM Stardust 'Chyiomi'

Pozdrowienia, Mariola

Autor: Joanna Olszewska
E-mail: ajo11@op.pl
Data: środa, 24 maja 2006 11:30:20
Witam,
dodam,że wskazania Dendrobium typu nobile są prawidłowe, również jako wskazanie co do warunków uprawy.

życzę przyjemności z obfitego kwitnienia
pozdrawiam Jaonna

Data: środa, 24 maja 2006 12:16:15
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam Ewelina

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: środa, 24 maja 2006 14:07:45
To bez wątpienia Dendrobium Stardust `Chiyomi`. Wiem, bo też takie mam
kliknij aby obejrzeć prezentację
pozdrawiam
Łukasz

Autor: Joanna Olszewska
E-mail: ajo11@op.pl
Data: środa, 24 maja 2006 15:50:01
Witam,
Łukaszu masz rację i masz pięknego storczyka ,ja też mam od ubiegłego roku tyle ,że w tym roku już stracił na urodzie.Za to, ile dzieci ma
i to jest Den.Stardust 'Chyiomi'.
Ale szukając uprawowych informacji, trzeba wiedzieć do jakiej grupy je przypisać----> i to jest określenie dendrobium typu nobile,całkiem słusznie podawane.

Pozdrawiam,cieszmy się storczykiem póki kwitnie.
Joanna O.

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: czwartek, 25 maja 2006 00:19:53
Moje dendrobium również straciło na urodzie od czasu tej prezentacji. Przypadkowo zalałem 3 nowe przyrosty które momentalnie poszły do aniołków do nieba , a teraz, na dodatek traci liście jak opętane. Zoztało jeszcze kilka i tylko gołe patykowate psbl. z czego jedna kwitnie (jak przekwitnie to widok będzie "przepyszny" ) Zauważyłem że wypuściło kilka nowych keiki, bo tamte ususzyły się. Takie mam z tym dendrobium kłopociki, ale może jeszcze dojdzie do siebie. Bynajmniej mam takowąż nadzieję
Łukasz

Data: czwartek, 25 maja 2006 17:19:20
dziękuję bardzo za udzielone informacje .
Dzisiaj zakupiłam książke Brigitte Goede i przeczytałam że Dendrobium typu nobile zazwyczaj w następnym sezonie wytwarzają mniej kwiatów niż w czasie zakupu ponieważ najczęściej są to rośliny z importu gdzie hodowane są w szklarniach sterowanych komputerowo a na parapecie okiennym jest trudno otworzyć takie warunki jednak po jakimś czasie zaczyna się tworzyć więcej bulw i może wtedy pobić rekord kwitnienia oczywiście jeżeli zapewni się odpowiednie warunki powodzenia ,życzę obfitego kwitnienia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl