Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Młode przyrosty - dziwna sprawa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: piątek, 19 maja 2006 09:05:34
Pojawił się u mnie problem na który nie mogę sobie udzielić odpowiedzi - młode przyrosty u większości storczyków z pseudobulwami rosną problematycznie. Na "oko" są zdrowe, bez plam, przebarwień, zniekształceń i wodnistych wycieków. Rozwijaja się do pewnego etapu, a następnie wzrost się zatrzymuje i bez mojej ingerencji "chirurgicznej" nie mogą się rozwinąć. Wygląda to jakby zewnętrzne łuski zbyt ściśle przylegały lub zbyt mocno były "zlepione" - coś jakby ślad tej charakterystycznej lepkiej rosy. Bez rozcięcia zewnętrznej okrywy przyrosty po pewnym czasie zamierają. Występuje to u stanhopei, pędach kwiatowych cymbidium i ich przyrostów, cambriach, miltasii i coelogyne massaneana. Wygląda to na zaburzenie fizjologii. Wilgotność jest odpowiednia i raczej to nie z jej powodu. Może to z powodu nawozu (Pokon)? Wcześniej nie miałam z tym problemu. Zjawisko to nie dotyczy phalaenopsisów, cattlei, dendrobiów, ascofinetii. Przyrost miltoniowatej hybrydy właśnie dokonał żywota bo jego delikatność nie przetrzymała mojej "operacji". Podobnie sprawa wygląda ze stanhopeą.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: piątek, 19 maja 2006 09:30:08

Może rzeczywiście skład nawozu - i ew. jakieś w nim "dodatki"... Albo za duże stężenie nawozu połączone z jednak niedostateczną (minimalnie) wilgotnością. Dodatkowo mogła wpłynąć temperatura - np. wyższa niż zwykle i to zwiększyło transpirację (parowanie liści rośliny) i zapotrzebowanie na wodę?

Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl