Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Proszę niech ktoś powie mi coś na temat tego storczyka.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Zajączkowska Zasiadczyk
E-mail: gwiazdeczka1968@wp.pl
Data: poniedziałek, 8 maja 2006 13:09:11

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 8 maja 2006 13:47:37
Witam ,

bardzo ładna hybryda, jak napisano na stronie http://www.schwerter-orchideenzucht.de/start.htm jest to Phal. Fortune Buddha x stuartiana
[PH0019], kosztuje 9.95 EUR1) = Phalaenopsis Hybride.

Pozdrawiam
ewka

Autor: ania107
E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 maja 2006 13:53:04
To phalenopsis znajdzie pani dużo informacji na www.storczyki.org.pl (w storczyki od a-z) lub na tej stronie w poradach dla początkujących.
a tak po krótce:
1.dużo światła (ale nie bezpośrednie słońce)
2. Dużo wilgoci (ale nie może stać bezpośrednio w wodzie)
3. podlewać miękką wodą dopiero jak podłoże przeschnie a korzenie zrobią się szare (zielone-mokre)
No i cieszyć się kwiatami

Autor: Iwona Zajączkowska Zasiadczyk
E-mail: gwiazdeczka1968@wp.pl
Data: środa, 24 maja 2006 16:48:51
Dziękuję za życzliwą pomoc i rady zważywszy że niektórym forumowiczom nie odpowiada ciągłe odpowiadanie na te same pytania.
Zdaję sobie sprawę że to jest uciążliwe i nudne,ale niektórym osobom zależy na szybkiej odpowiedzi.To chyba bardzo wzruszające że tak kochamy swoje dla nas nieco egzotyczne roślinki.Więcej wrażliwości i zrozumienia.

Korzystając także z okazji że jest tu zdjęcie roślinki którą ja posiadam proszę o uspokojenie.
Mój kwiatek miał kilka pączków.Teraz został mu ostatni nierozwinięt i wszystko byłoby w porządku gdyby nie to że jest on bardzo malutki w porównaniu z innymi.Wygląda na to jakby nie miał szansy na rozwinięcie tym bardziej że jest on zasłonięty przez kwiaty już pięknie rozwinięte.Pączek nie wygląda na wyschnięty bo jest ciemnozielony.
Ponadto moja roślinka ma 3 liście.Jeden z nich młody i najmnieszy jest nieco żółty.
Korzenie wydlądają na zdrowe bo są zielone po podlaniu i nawet młode wyrastają do góry.
Korzenie naziemne są też ok.Tylko jeden był pomarszczony,ale go poprostu go obcięłam.Co o tym sądzicie?

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 24 maja 2006 18:05:21
Hej,

Ten najmniejszy paczek ma dwie alternatywy. Albo sie nie rozwinie, albo roslina sie "zastanowi" i przy sprzyjajacych warunkach i dobrym nawozie moze zaczac wydluzac lodyge i wytworzyc nowe paczki. Ja mam takiego co kwitnie dwoma kwiatkami na raz, po 1,5-2miesiacach dobuduje 2 albo 3 paki, kwitnie znowu dwoma kolejnymi i tak w kolko juz od prawie roku. Sama lodyga wyglada jak wielki luk co zawraca, w kierunku z ktorego poczatkowo wyrosla . A korzeniom to nic nie bedzie.

Pozdrawiam, kamila

Autor: Marzena L.
E-mail:  
Data: środa, 24 maja 2006 18:53:13
Wlasnie- to swietne okreslenie: roslina "sie zastanowi".
Calkowicie sie zgadzam z tym co napisala Pani Kamila.

Pani Iwono- odrobina obserwacji i okaze sie, ze dzisiaj zadane "trudne" pytanie okaze sie latwym.

M.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl