Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Opóźnione kwitnienie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Zbigniew Roman
E-mail: zb.roman@data.pl
Data: czwartek, 1 maja 2003 21:17:12
Witam!
Wczoraj rozwinął się u mnie pierwszy w tym roku kwiat Sobralii macrantha, powinno ich być łącznie jeszcze kilkanaście (zdjęcie wysłałem do Galerii i, jak znam Jurka, zaraz tam będzie umieszczone). Spojrzałem do notatek i okazało się, że w ubiegłym roku moja Sobralia zakończyła kwitnienie w połowie kwietnia. Zdałem sobie naraz sprawę, że podobnie jest z moimi innymi storczykami: kwitnienie w tym roku jest opóźnione. Czy ktoś jeszcze to zaobserwował? Czy ta przedłużona zima tak się dała we znaki roślinom?
Zasyłam życzenia pięknego (acz może opóźnionego kwitnienia),
ZbR

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 2 maja 2003 11:46:24
Witam,
pieknie zakwitła zazdroszczę. Panie Zbigniewie, to jej pierwsze kwitnienie , jak długo Pan ją ma . Moja ma cztery pędy stare, dwa młode właśnie się pokazały. I jeszcze jedno pytanie, czy w lecie trzyma ją Pan zanurzoną na stałe w wodzie do jednej trzeciej wysokości , mam zamiar tak zrobić bo wyczytałam że jest to roślina bagienna.
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Zbigniew Roman
E-mail: zb.roman@data.pl
Data: piątek, 2 maja 2003 23:02:34
Witam!
Tę Sobralię mam ponad dwa lata, to drugie kwitnienie u mnie. Co do obserwacji uprawowych. Powinna mieć dosyć mokro, szczególnie w lecie, ale do wody jej nie wstawiałem. Najwyraźniej potrzebuje dosyć silnego nawożenia i sporo światła. Życzę wszystkim, którzy mają Sobralie, by im zakwitły!
ZbR

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl