Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Harmonijkowy wzrost lisci u cymbidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena W.
E-mail: margaret32@o2.pl
Data: piątek, 21 kwietnia 2006 09:14:43
Witam Państwa.
Czytam forum od niedawna.Jestem początkującym storczykomaniakiem (ok.2lata)i potrzebuję fachowej pomocy.Kupiłam w październiku żółte cymbidium(na doniczce napis "orchidee")na wystawie storczyków w Sosnowieckim egzotarium.Dopiero w domu zauważyłam,że wewnętrzne liście ma pomarszczone jak miltonia przy błędach w uprawie.Mam północne jasne okna,ok.21st.w dzień 17st.w nocy wilgotność 50-70%.
W maju wyniosę ją do zacienionego miejsca w ogrodzie.Niestety nowe liście,które wyszły w domu też mają oznaki marszczenia.Proszę o pomoc w uprawie,moze ktoś wie co jej dolega?
Marzena.

Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: niedziela, 23 kwietnia 2006 17:43:56
Witam,

być może to kwestia światła (za mało). Ja swoje cymbidia trzymam na oknie południowo - zachodnim, choć mają lekkie cieniowanie. I rosną bardzo dobrze.

Pozdrawiam - Anna Zarębska

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 23 kwietnia 2006 19:14:00
Witam!

Marszczenie jest typowa oznaka zbyt niskiej wilgotnosci powietrza. Prosze dbac o czeste zamglawianie to nowe przyrosty nie powinny byc pomarszczone, ale niestety te co sa, juz sie nie wyprostuja.

Pozdrawiam, Kamila

Autor: Marzena W.
E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 09:42:35
Dziękuję za porady.Wyniosłam moje cymbidium do ogrodu,tam będzie miało więcej światła i postaram się dziennie je zamgławiać.Zobaczymy efekty.Jak zakwitnie to się pochwałę.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl