Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Mech torfowiec
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Rafał
E-mail: rciem@op.pl
Data: wtorek, 18 kwietnia 2006 19:44:10
Witam Państwa. Czy mech torfowiec przyniesiony z lasu nadaje się wprost jako podłoże do storczyka na korku, czy też należy go odpowiednio przygotować; mam na myśli jakieś zabiegi typu środki owadobójcze itp. Dziękuję za odpowiedź.

Autor: Sebastian
E-mail: crazypianist@vp.pl
Data: środa, 19 kwietnia 2006 17:18:39
Myślę, że mech z lasu będzie się nadawał. Nie trzeba go jakoś specjalnie preparować, ew. przepłukać i wysuszyć przed użyciem (żeby pozbyć się reszek ściłółki lub jakichś owadów...) Proszę jednak pamiętać, że taki mech ciągle jest żywy i będzie rósł. Martwy można dostać w Orchidsklepiku. Próby "zabicia" mchu metodą gotowania są wykluczone (!) gdyż zgnije i może to się źle skończyć dla storczyka, którego Pan w nim posadzi.
P.S. Mech torfowiec w Polsce jest pod ochroną
Pozdrawiam, Seb.

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: środa, 19 kwietnia 2006 19:47:46
Mech torfowiec jest pod ochrona !!!!

Autor: Mag
E-mail:  
Data: czwartek, 20 kwietnia 2006 16:05:20
Mam do Panów pytanie.
Skoro mech torfowiec jest po ochroną dlaczego nie ma go na liście roślin objętych ochroną? Szukałam w necie i w kilku książkach. Być może nie zauważyłam, jeśli tak to przepraszam.

Data: czwartek, 20 kwietnia 2006 16:28:29
Hmm, jesli mech torfowiec jest pod ochroną to dlaczego można go kupić w sklepach? Dziękuję Państwu za poradę, również za słowa krytyki.
Pozdrawiam, Rafał

Autor: Sebastian
E-mail: crazypianist@vp.pl
Data: czwartek, 20 kwietnia 2006 17:05:47
To chyba niezbyt dobrze Pan szukał
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_gatunk%C3%B3w_ro%C5%9Blin_obj%C4%99tych_%C5%9Bcis%C5%82%C4%85_ochron%C4%85
Tam we mchach jest...
Pozdrawiam, Seb.

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: czwartek, 20 kwietnia 2006 19:20:45
Witam no to cos mi sie wydaje ze szukaliscie nie tam gdzie trzeba ....
Oto link do ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 9 lipca 2004 r.
w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną
(Dz. U. z dnia 28 lipca 2004 r.)
http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2004/1764.htm

W pozycji 143 znajduje się jak widać opis tofowcowatych, które zostały objęte ochroną.

Zachęcam do zapoznania się z tą listą ….
Pozdrawiam Grzesiek

Autor: Mag
E-mail:  
Data: piątek, 21 kwietnia 2006 15:32:47
Dziękuję za podpowiedź. Nie jest łatwo, zwłaszcza kiedy pojawiają się nieścisłości - np gatunki, które są wyłączone z ochrony (wg listy)na Śląsku znajdują się pod ochroną
Zastanawiam się też, dlaczego w opisie rezerwatu, który odwiedzam dość regularnie nie podano informacji o ochronie torfowców, a opisano wszystkie znajdujące się w tym miejscu rośliny z wyszczególnieniem tych znajdujących się pod ochroną. Nie muszę chyba dodawać, że wszędzie jest torfowiec, o który zwiedzający "potykają" się na każdym kroku. I bądź tu mądrym
Jeszcze raz dziękuję za oświecenie i już przestaję marudzić
Chylę czoło, Magda

Autor: Monika H
E-mail:  
Data: wtorek, 23 maja 2006 14:20:07
Jeśli już naszabrowałeś gdzieś tego mchu, a rzeczywiście jest pod ochroną, to można go spreparować przez wysuszenie w np. piekarniku (kilka godzin w temp. np. 80 st. na ruszcie pozbawi go chęci do dalszego wzrostu). Potem przez kilka dni należy go suszyć np. na słońcu w przewiewnym miejscu. Można też użyć specjalnych suszarek (do grzybów , owoców i warzyw).

Data: środa, 24 maja 2006 20:39:12
Po pierwsze to nie jestem pewien czy to jest mech torfowiec, a po drugie to wyniosłem z lasu zaledwie kawałek mieszczący się w zamkniętej dłoni, więc nie jestem aż takim przestepcą. Pewnie to zwykły mech jakiego wszędzie pełno.

Autor: Paulina
E-mail: pulinka010391@wp.pl
Data: sobota, 11 czerwca 2011 14:16:25
akurat to czy ktos przyniosl kawalek czy cala rosline jest bez znaczenia, mech torfowiec jest pod ochrona i za jego niszczenie grozi odpowiedzialnosc karna.

Autor: Kamil.W
E-mail:  
Data: sobota, 11 czerwca 2011 19:06:27
Mag-u z rezerwatu nic nie wolno wynosić-tzn. że na jego terenie wszystko jest pod ochroną. Poza tym wszystkie mchy torfowce są objęte ochroną.

Pytacie dlaczego można go kupić. w niektórych krajach jest to prawnie dozwolone by go wydobywać i nim handlować-ale wszystko ma swoje ograniczenia-dlatego tez w ostatnich miesiącach spadła lub praktycznie została ograniczona do zera jego dostępność.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 11 czerwca 2011 22:04:35
Na zdrowy, chłopski rozum - nie wypada niszczyć ściółki. Można kupić sterylne, niedrogie sphagnum. Poza tym bałabym się szkodników. Jedna kostka sphagnum starczy na wieeeeeeeeele lat. Marta-grzybiarka .

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl