Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Przebarwienia kwiatów Phalaenopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Basia K.
E-mail: bkosim@wp.pl
Data: piątek, 14 kwietnia 2006 10:24:54
Witam,
mam problem z kwiatami Phalaenopsisa... Na płatkach pojawiły się nieregularne plamy, na początku było ich mało i były jasno zielone... teraz już są na wszystkich kwiatach i w różnych odcieniach brązu i zieleni... nie widać żadnych szkodników... liście i korzenie są zdrowe...

przeszukałam forum pod względem plam na kwiatach ale niestety niewiele znalazłam... owszem jest mnustwo o liściach ale nie o kwiatach...

bardzo proszę o pomoc!!!
pozdrawiam
Basia

Autor: Kamila
E-mail:  
Data: piątek, 14 kwietnia 2006 13:12:50
Witam!

Jedno z dwoch: infekcja wirusowa, albo pozostajace kropelki wody przy zamglawianiu, ale obstawiam to pierwsze.

Kamila

Data: piątek, 14 kwietnia 2006 13:44:50
woda to raczej nie jest bo nie spryskuję ich...
ale tak się obawiałam właśnie że może być wirus...
tylko co zrobić?
usunąć zainfekowane kwiaty? czy jeszcze poczekać co się będzie działo?

Autor: Kamila
E-mail:  
Data: piątek, 14 kwietnia 2006 14:10:19
Witam!

Podejrzewam, ze raz zainfekowanej roslinie nie mozna juz pomoc, bo infekcja siedzi w sokach samej rosliny, czyli nie pomaga usuwanie jej czesci. Niech sie tez inni wypowiedza... Ja moge po poludniu poszperac troche w ksiazkach, ale chyba to niewiele pomoze...

Pozdrawiam

Kamila

Data: piątek, 14 kwietnia 2006 15:06:42
będę bardzo wdzięczna...
hmmm
lepiej żeby to nie był jednak wirus...

B.

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: piątek, 14 kwietnia 2006 18:29:33
Witam!

Z tego co sie naszperalam wyszlo by, ze moze nie jest tak zle. Jedyne zdjecie odpowiadajace opisowi przedstawialo kwiat laelii pelen ciemnych malych kropek. Odpowiedzia byla infekcja bakteria botrytis fungus. Powodowana zbyt duza wilgotnoscia podloza i powietrza typ dni deszczowe i zla cyrkulacja powietrza tez zle wplywa. Mniej wody, wiecej wietrzenia, ostroznie przy podlewaniu, moze sie przenosic poprzez te sama wode na inne rosliny. Takze bez strachu....
Ja mialam ostatnio zgnilizne na cattleyi, myslalam,ze to koniec, ale wycielam i reszta ma sie dobrze nawet sa swieze przyrosty. Wiec nie trzeba tak odrazu wyrzucac, Ale czlowiekowi stracha moga te wszystkie chorobska napedzic, prawda?

Pozdrawiam, Kamila

Data: piątek, 14 kwietnia 2006 20:42:42
Cieszę się!
rzezywiście potrafią napędzić stracha!!! ale ja tam też jestem tego zdania żeby od razu nie spisywać na straty...
Bardzo DZIĘKUJĘ za pomoc!

Pozdrawiam i życzę Spokojnych Świąt!
Basia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl