Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:   Uprawa vanilia planifolia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Joanna J.
E-mail: joanna.x@wp.pl
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 13:12:12
Witam
Od dziś należę do pozytywnie zakręconych storczykomaniaków.
Zakupiłam "vanilia planifolia" wanilię. Poszukiwałam dokładnych informacji na temat uprawy tego storczyka i mam mały problem. Proszę o jakieś linki lub rady na co szczególnie u tego gatunku powinnam zwrócić uwagę.
pozdrawiam
joanna

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: piątek, 14 kwietnia 2006 15:45:44
Joasiu, na stronie głównej w storczykach od A do Z. Basia

Autor: Joanna J.
E-mail: joanna.x@wp.pl
Data: piątek, 14 kwietnia 2006 22:52:38
Basiu znalazłam na stronie główniej ale czuję niedosyt. W tym momencie najbardziej zależy mi na infomacjach o podłożu. Jeżeli się nie mylę vanilia to storczyk gruntowy więc powinnam stosować podłoże odrobinę inne jak dla epifitów. Prosiła bym o radę w stylu garśc keramzytu garść żwiru itp. Widzę że moja "vanilka" nie ma się zbyt rewelacyjnie i jest posadzona w ziemi ogrodowej z dodatkiem żwiru.

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: sobota, 15 kwietnia 2006 11:56:47
Gdzieś czytałam, że dobra jest mieszanka kory i żwiru. Moja rośnie w typowym podłożu dla storczyków ( średni granulat). Też man ją od kilku dni więc się uczę. Basia

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: pandanu@wp.pl
Data: sobota, 15 kwietnia 2006 12:15:15
Witam,

Vanilia jest epifitem. Można do kory dodać garść perlitu, trochę keramzytu, mchu. Pielęgnacja jej przypomina uprawę paprotki: wilgotno i ciepło. Chyba nie ma łatwiejszego w uprawie storczyka. Pamiętać tylko trzeba, że jest żarłoczna i należy ją częściej dokarmiać.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: niedziela, 23 kwietnia 2006 17:49:57
Witam,

ja tam swoją posadziłam w zwykłym podłożu, które co prawda w OBI szumnie nazwano "podłożem dla storczyków", ale nazwa jet zdecydowanie myląca. Też rośnie. I to jak ...

Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl