Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  robale w podłżu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewelina
E-mail: eweder@poczta.onet.pl
Data: środa, 12 kwietnia 2006 13:36:24
ratunku w moich storczykach zalęgły się jakieś robale prosze o pomoc czytałam na stronie storczyki o różnych szkodnikach jednak nie ma tam zdjęć prosze o pomoc czy są one szkodliwe dla moich roślin dodam że phalaeonopsisy stoją na podstawce wypełnionej keramzytem jak się pozbyć tych robali

Autor: Paweł Łaciński
E-mail: hunteo@wp.pl
Data: środa, 12 kwietnia 2006 14:04:08
Witam

Nie powiem jakie to robale ale mam identyczne w Paphiopedilum (moje są jaśniejsze). Narazie przy podlewaniu (zanurzam całą doniczkę w wodzie)wybieram szkodniki jak tylko wyjdą na powierzchnię. Przy 2 podlaniu zauważyłem mniejszą ich liczbę
Może to pomoże

Powodzenia w wojnie i sukcesów w uprawie
Pozdrawiam

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: środa, 12 kwietnia 2006 14:59:19
Z tej podłej jakości fotki (robiona telefonem ??) wygląda na to że są to krocionogi.

Jeśli to wersja drapieżna, to jest pożyteczny, bo zjada inne szkodniki. Ale jeśli wersja "wegetariańska" to proszę zerknąć tu
http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fszkodnik.html

W.

Data: środa, 12 kwietnia 2006 16:56:35
właśnie przesadziłam 2 Phalaeonopsisy i jeden z nich prawie niemiał korzeni więć to chyba rzarłoczne bydlaki w sklepie ogrodniczym sprzedawca polecił mi preparat Besudin 600 EW 5ml kosztuje ok 5 zł ale narazie się wstrzymałam będę czekać czy po przesadzeniu terz powrucą

Autor: Monika
E-mail: mijona@interia.pl
Data: środa, 12 kwietnia 2006 22:15:16
Witam!!!

Ciekawy pomysł na te robale podanych jest tutaj (dotyczący ziemniaków): http://www.zurada.itl.pl/krocionogi_stonogi.htm

Pozdrawiam
Monika

Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 08:43:40
tutaj znalazłam dość wyczerpującą odpowiedz

http://www.storczyki.org.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=5646&nr=5646&ofs=0

Autor: Aleksandra Kowalska
E-mail: Vanya@op.pl
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 12:04:14
Ludzie litości!!! Przestańcie robić błędy ortograficzne, oczy bolą... Że o interpunkcji czy składni nie wspomnę...

Autor: Piotr M
E-mail:  
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 17:39:36
Błędy?! Pani Wypowiedź też je ma!
A powinna wyglądać raczej tak:

Ludzie litości!!! Przestańcie robić błędy ortograficzne. Oczy bolą... Że o interpunkcji, czy składni nie wspomnę...

Autor: Basia K.
E-mail: bkosim@wp.pl
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 17:52:12
Bez przesady!!!
To nie kącik literacki, żeby od razu błędy wytykać!?!
Śmieszne...

popieram Pana wyżej...

Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 18:00:49
Może tak powinna wyglądać,do prof. Miodka mi daleko. Ale jak widzę trzy szkolne "byki" w "jednym" zdaniu to naprawdę mnie oczy bolą. Nie przesadzajmy jak mówią ogrodnicy. A może: nie pżesadzajmy jak muwią. Bo jurz sama nie wiem.

Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 20:39:58
a tak w ogóle to jak ktoś jest przerażony co się dzieje z jego ulubieńcami to o ortografii za bardzo nie myśli a tak w ogóle to każdy ma swoje mocne i słabe strony może pani jest ideałem lecz nie sądze

Autor: Basia K.
E-mail: bkosim@wp.pl
Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 23:21:23
hmmmm
Nikt nie zmusza do przeglądania tego forum ani do czytania...
zwłaszcza jeśli oczy tak bolą... po co je sobie marnować!?!
Proszę się nad sobą "zlitować" i nie czytać.

A Pani Ewelinie radzę się nie przejmować.
pozdrawiam
B.

Data: czwartek, 13 kwietnia 2006 23:59:05
Pani Basiu i tu ma Pani rację. Czytać nie muszę, zwłaszcza postów o tak ciekawych tytułach. Mea culpa.
Pozdrawiam i gratuluję dobrego samopoczucia

Autor: Andrzej P
E-mail: domeklod@toya.net.pl
Data: piątek, 14 kwietnia 2006 18:22:51

Data: piątek, 14 kwietnia 2006 18:28:35
To co wyprawia p.Aleksandra jest niedopuszczalne aby zwracać uwagę dorosłym osobom.Myślę, że powinna pani sprawdzać dzieciom klasówki w szkole a nie pouczać nas na forum za błędy jak myślę powstałe podczas zwykłego klikania. Poza tym to nie jest ogólnopolskie dyktando lecz forum ludzi kochających storczyki. Jak panią bolą oczy od czytania na monitorze zawsze można skupić się na książkach a tam błędów jest trochę mniej. Życzę wesołych Świąt p.Aleksandro

Data: piątek, 14 kwietnia 2006 18:41:58
Pani Ewelino około miesiąca temu pisałem p.Pawłowi Łacińskiemu że krocionogi można zniszczyć preparatem o nazwie Magus 200 SC. Należy wlać 0,6 ml na 1 litr wody. W opakowaniu jest miarka (kieliszek). Woda po zmieszaniu wygląda jak mleko ale głowa do góry. Ja tym środkiem zniszczyłem je wszystkie w swoich paphiopedilum a też początkowo wyciągałem je pojedynczo tak jak p.Paweł. Również stosowałem krojone świeże ziemniaki ale również i to nie dawało zadawalających efektów. Obecnie rośliny mają się dobrze wypuściły po 1 nowym liściu a robaków już nie mam. O tej formie ich zniszczenia dowiedziałem się na spotkaniu Koła Miłośników Storczyków w Łodzi do którego również należę. Życzę miłych Świąt i zwycięstwa w walce z robakami.

Autor: Paweł Łaciński
E-mail: hunteo@wp.pl
Data: piątek, 14 kwietnia 2006 19:04:52
Witam

Rzeczywiście znalazłem post w którym pisał Pan o tym środku. Nie stosowałem narazie go. Obecnie wybieram robaczki ręcznie. Według mnie to pomaga ponieważ w podłożu byli też i inni sublokatorzy (o tym w poście ZOO Ratunku!!!). Zauważyłem, że po 3 podlaniu było ich kilkakrortnie mniej . Ślimaków nie widziałem wcale

P.S. Proszę nie zwracać się do mnie per Pan bo mam dopiero 15 lat

Data: sobota, 15 kwietnia 2006 00:28:06
Dziękuje serdecznie za wszystkie rady na razie przesadziłam je w nowe podłoże a w starym było chyba ze 20 tych okropnych robali i 4 mini ślimaki poczekam do następnego podlewania a jak to nie da rezultatów skorzystam z rady Pana AndrzejaP jeszcze raz serdecznie dziękuje i również wszystkim forumowiczom życzę wesołych świąt

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl