Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Angraecum scottianum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika
E-mail: mijona@interia.pl
Data: piątek, 7 kwietnia 2006 11:05:50
Witam!!!

Dostałam wczoraj w prezencie sadzonkę Angraecum scottianum. To maleństwo jest w "doniczce" o średnicy 5 cm. Listki mają około 4-5 cm. Przeszukałam posty i uprawę dla początkujących ale o tym konkretnym gatunku nic nie znalazłam. Nie bardzo wiem jakie warunki zapewnić temu maleństwu, żeby mi "zdrowo rosło"
Bardzo byłabym wdzięczna za wszelkie porady

pozdrawiam

Monika

Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: piątek, 7 kwietnia 2006 18:34:55
Witam, po etykietkach widzę, że roślina jest od Sandry Wawrzyniak, proponuje więc kontakt bezpośrednią z nią. To doświadczona osoba, na pewno coś podpowie z własnego doświadczenia. ale roślinę uprawia się w zbliżonych warunkach do angreacum susquipedale.

Serdecznie pozdrawiam - Anna Zarębska

Data: piątek, 7 kwietnia 2006 22:50:53
Pani Aniu bardzo dziękuję za odpowiedź.
Znalazłam już "namiary" na Panią Sandrę

Pozdrawiam serdecznie - Monika

Data: sobota, 8 kwietnia 2006 20:52:22
Nie ma sprawy Pani Moniko. Na jakich storczykach koncentruje Pani swoje zainteresowania? Pozdrawiam - Anna Zarębska

Data: niedziela, 9 kwietnia 2006 10:35:07
Oj, Pani Aniu to trudne pytanie. Najchętniej to na wszystkich Ale ponieważ w domu mam dość ciepło (zawsze w granicach 20-25 stopni) to staram sie skupić na tych ciepłolubnych. Nie mam ich dużo, ponieważ moja przygoda ze storczykami zaczęła się niedawno (ale marzenia pielęgnowałam przez kilka lat, aż dojrzałam do pierwszego storczyka). Główie podobają mi się (i mam) cattleye, colmanarę, dendrobium, phalaenopsisy, paphiopedilum i Angraecum a marzą mi się jeszcze różne gatunki cattleyi i podobne, oraz: sigmatostalix, aerangis a także paphiopedilum szczególnie parishii. Ale to sa marzenia na odleglejszy czas Ale wierzę, że kiedyś uda mi się zgromadzić duuużą i cudowną kolekcję.

Pozdrawiam serdecznie - Monika

Data: piątek, 14 kwietnia 2006 16:02:18
I tego serdecznie Pani życzę. Wszsytkiego najlepszego z okazji świąt Pozdrawiam - Anna Zarębska

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl