Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zmiany na liściach epidendrum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: chrom`ek
E-mail: titus@poczta.fm
Data: niedziela, 26 marca 2006 22:03:44
Witam,
w styczniu przeniosłem na parapet południowego okna moje epidendrum (z kwiatów wynika że jest to hybryda e.radicans). Roślina była spryskiwana dwa razy dzinnie, żeby nie było za gorąco w południe okno było roszczelnione.
Kiedy dostało więcej światła, zaczeło rosnąc jak na drożdżach. Teraz dopatrzyłem się dziwnych zmian na liściach, na starszych i młodszych. Czyżby zaszkodziło słońce? W opisie e.radicans pisze, że roślina ma duże wymagania co do światła, wręcz może rosnąć w pełnym słońcu.

pozdrawiam
Krystian

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 26 marca 2006 22:12:48

Witam,

Prawdopodobnie za gwałtowna była ta zmiana i miejscami liście uległy poparzeniu i zaschnięciu . Należało raczej stopniowo przyzwyczajać roślinę do wysokiego poziomu światła , ale nie powinno jej to zaszkodzić

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 26 marca 2006 22:40:33
No tak, ale uszkodzeniu uległ młody liść, który pokazał się w tym tygodniu. Myślałem że to soczewkujące krople wody, ale staram się opryskiwać wcześnie rano i po południu, kiedy nie ma już bezpośredniego słońca.
Czy okres 3 miesięcy byłby dla epidemdrum zbyt krótki do przystosowania się. Przecież tych slonecznych dni było naprawde niewiele...

pozdrawiam

Krystian

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 26 marca 2006 22:47:00

Ale to właśnie młode liście są najbardziej wrażliwe . Przez szyby słońce może nieźle przygrzać . Należy - podobnie jak ludzką skórę - dawki słońca zwiększać stopniowo . Po kilku pochmurnych dniach wystarczy jeden dzień słoneczny i młode liście ulegną poparzeniu

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 26 marca 2006 22:58:18
W takim razie roślinka wędruje za firankę. Ciekawe, jak bardzo zwolni wzrost. Do tej pory nowe korzenie i liście rosły w oczach...

Dziękuję za poradę.

Krystian

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl