Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Odmiana bezliściowa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marcin
E-mail: siz@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 19:26:58
Witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym przedstawić Phalenopsis, którego dostałem w opłakanym stanie na początku roku. Roślina posiadała całkowicie pogniłem liście, które od razu usunąłem a ze względu na pąki kwiatowe zostawiłem pozostałość, aby zakwitła. Co prawda pąki opadły ale niedługo pojawiły się nowe pędy, które obecnie zakwitły.
Poniżej zdjęcia z końca stycznia i połowy marca.

Pozdrawiam.
Marcin

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 20:26:29
Nie cieszył bym się z tych kwiatów na Pana miejscu - bo to coś w rodzaju drgawek agonalnych....
Roślina ostatkiem sił chce przedłużyć istnienie swojego genotypu (poprzez próbę wysiewu nasion) zanim całkiem padnie.

W.

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 21:42:54
Witam.
Ja reanomowałam "coś" całkiem podobnego i dzisiaj własnie zauwałyłam piękne przrosry na dwóch końcówkach starych korzeni. Fakt, że mojej roślince pozostał jeden zwiotczały liść, a reanimacja trwała kilka miesięcy, ale udalo się. Może i z Pana roślinki coś będzie. Basia

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 22:25:52
Witam,
kilka miesięcy temu zastosowaliśmy się do zaleceń Pana Witka i ucieliśmy pęd kwiatowy na zjedzonym przez legwana phalaenopsisie. Przez ostatnich kilka tygodni zostały same korzenie ale za to piękne, zielone.
Wierzyliśmy, że odbije i kilka dni temu, przy szczegółowych oględzinach przez lupę dostrzegłam, że puszcza boczny stożek wzrostu. Jutro pewnie odgrzejemy ten temat i zamieścimy fotkę.
Życzę sukcesów, JB

Autor: Jola
E-mail: ania.ewa@op.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 09:16:26
Lepiej obciąć pęd kwiatowy i wstawić do wazonu , też będzie cieszył oczy . Potem zobaczyć stan korzeni , moze będzie potrzebna wymiana podłoża i dać mu trochę spokoju . Ja mam w swojej kolekcji takiego zdechlaczka i widzę już pierwsze pozytywne efekty .

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl