Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zygopetalum louisendorf
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: elek
E-mail: www.konerm@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 17:29:31
Wczoraj kupiłam pierwszego storczyka.O zygopetalum nie ma wiele informacji na forum. Po tym co poczytałam wydaje mi się to pikielnie trudne.Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z Z proszę o pomoc.pozdrawiam.

Autor: mietek
E-mail: cisowskip@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 17:49:34
dsfdfhvgjgjuk

Autor: mietek
E-mail: cisowskip@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 17:50:05
jjhfhhhhh

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 19:12:41
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Zygopetalum%20mackayi.htm
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/Zygopetalum.html

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/az/Zygopetalum_mackayi.html
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/pokaz.php3?nazw

Autor: Anna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 19:34:17
Nalezy uwazac przy podlewaniu.
Ja zalatwilam swoje Zygopetalum kropelkami wody ktore dostaly sie miedzy listki mlodych pseudobulw.
Najpierw zgnily mlode, pozniej dorosle pseudobulwy.
Moja nowa rosline podlewam zanurzajac w wodzie w ten sposob mam 100% pewnosc ze nic nie zaleje.
Uwazam ze to trudny storczyk.

Zycze sukcesow
Anna

E-mail: www.konerm@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 19:52:55
Dzięki za rady.chciała bym jeszcze zapytać czy powinnam je przesadzić bo cała doniczka wypełniona jest rozetami z bulwami , czy lepiej zostawić bo teraz kwitnie?

Data: poniedziałek, 20 marca 2006 20:18:13
Skoro kwitnie to zostawić, a narazie można sobie poczytać na temat uprawy, przesadzania i podłoża jakie stosuje się do storczyków.
Pozdrawiam Iwona

E-mail: www.konterm@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 21:19:00
Czytałam i to sporo.Mnóstwo informacji i tyleż samo obaw.Bardziej konkretne są na temat Z mackayi, ale nie wiem czy te same informacje można przełożyć na Z louisendorf.Bo tak naprawdę nie wiem jak należy traktować hybrydy , a jak gatunki. W sklepie powiedziano mi, że to gatunek.Tu czytałam, że to hybryda?Na razie wygląda zdrowo ,ma białe korzenie,te na wierzchu w połowie szklisto-zielone.Znalazłam też informację ,że rośnie w ziemi.Kupiłam ziemię w OBI,ale też nie jestem obecnie pewna jej przydatnosci.Chylę głowę przed mądrością i doświadczeniem , dziękuję .

Data: poniedziałek, 20 marca 2006 21:25:18
Na stronie którą podałam- ostatni link- pisze że nie ma zbytnio róznic w uprawie. Proszę spokojnie doczytać i dopiero wtedy jak będą jakieś wątpliwości proszę pytać.
Pozdrawiam Iwona

Data: poniedziałek, 20 marca 2006 21:29:00
Widzę że link nie wchodzi
Proszę wejść na stronę www.storczyki.org.pl na forum i w wyszukiwarce wpisać zygopetalum a wyświetlą się informacje także na temat tego najbardziej nas interesującego. Znajdzują się tam wypowiedzi iż nie ma zbytnich różnic w uprawie obu tych zygopetalów.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Daria Dziąbek
E-mail: dariade@o2.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 21:57:06
Przesadzać można po kwitnieniu, ale ostożnie z korzeniami... W miarę dobre podłoże do storczyków można kupić w Castoramie (firma Zielona Planeta). 5 litrów za ok. 6 zł
Serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów
DD

E-mail: www.konterm@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 22:30:32
Myslałam , że juz wszyscy poszli spać(bo ja prawie tak).Ale serdecznie dziękuję.Po internecie niezbyt pewnie sią poruszam, ale dzięki podanym informacjom pewnie sobie poradzę .Gdy zaczną się większe problemy z pewnością poproszę o pomoc.Na razie śledzę to co już jest napisane.Pozdrawiam.

Autor: mag
E-mail:  
Data: sobota, 25 marca 2006 21:12:51
Witam,
zygopetalum chyba nie jest aż tak trudne w uprawie. Zawsze mi się podobały storczyki, ale nie miałam odwagi, aby któregoś kupić. Dopiero "zigi" mnie tak oczarował, że nie mogłam się mu oprzeć Stoi przy oknie wschodnim, pomiędzy nim a szybą postawiłam dużą roślinę, która rozprasza promienie słoneczne, podlewam wg wskazówek dostępnych na tej stronie (w przewodniku). No i doczekałam się kilku nowych pseudobulw oraz nowej roślinki.
Głowa do góry. Powodzenia, pozdrawiam

Autor: Aleksandra Kowalska
E-mail: Vanya@op.pl
Data: sobota, 25 marca 2006 21:24:27
Jezeli "ziemia" kupiona w Obi kosztowala ok. 4.99 absolutnie nie stosowac!!! To paskudztwo nie nadaje sie do uprawy storczykow- wiem bo pracuje w Obi Najlepiej kupic w OrchidSklepiku.
Pozdrawiam.

Autor: Paweł Łaciński
E-mail: hunteo@wp.pl
Data: sobota, 25 marca 2006 21:37:47
Witam
A czy mógłbym wiedzieć w jakim miećsie Pani pracuje
Czy może gdzieś w okolicach Katowic
Mam nadzieję, że nie brzmi to jakoś głupio

Data: sobota, 25 marca 2006 22:05:21
Nie, nie brzmi glupio
Pracuje w Katowicach
Pozdrawiam.

Data: niedziela, 26 marca 2006 09:25:14
A ten sklep to na ul. Rolnej czy gdzie indziej
A może Pani powiedzieć czy jest tam podłoże do orchidei, które nadaje się do ich uprawy i w jakiej mniej-więcej jest cenie Muszę szybko przesadzić mojego storczyka (bo w jego podłożu zagnieźdiło się mini ZOO ) a narazie nie widziałem takiego podłoża

Data: poniedziałek, 27 marca 2006 18:42:08
Witam
Pani Aleksandro. Pisała PAni, że podłoże do orchidei w OBI za ok 4.99zł jest nieurzyteczne. Ja kupiłem w OBI właśnie takie podłoże (dokładna cena to 3.99zł - niestety musiałem się na nie zdecydować gdyż w mojej okolicy nie ma takiego podłoża a rodzice mówili, że narzekam więc musiałem złożyć broń ) I tu mam pytanie czy ta ziemia jest na pewno nieurzyteczna a jesli tak to czy da się ją jakoś ulepszyć
Pozdrawiam Paweł

Data: wtorek, 28 marca 2006 14:27:31
Witam.
To cale "podloze do storczykow" z Obi to najzwyklejsza ziemia z nielicznymi kawalkami kory. Ja bym nie przesadzala do niej, jezeli juz koniecznie musisz to lepiej uzyc zwyklej kory ( w "Przewodniku dla poczatkujacych" jest nawet przepis).
Pozdrawiam.

Data: wtorek, 28 marca 2006 15:32:38
Niestety jestem zmuszony do użycia tego "podłoża" a kory nie posiadam

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl