Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Miltoniopsis zwija płatki swoich kwiatów
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: poniedziałek, 13 marca 2006 09:54:53
Mam dwa Miltoniopsisy, jeden bordowy, drugi biały. Kwitną u mnie regularnie dwa razy w roku, ale ten biały jest bardzo himeryczny. Płatki jego rozkwitłych kwiatów bardzo szybko zwijają się do środka i marnieją. Ten drugi kwitnie długo i bez takich niespodzianek. Czytałam, że to może być objaw przesuszenia podłoża. Ale ja obydwa traktuję tak samo, nie przesuszam za mocno, podlewam obficie jek tylko podłoże nie jest już wilgotne.Nie spryskuję.
Dlaczego ten biały się buntuje?
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 10:09:18
Wutam
Odświerzałam swoje wiadomości i natknęłam się na taki zapis na tej stronie. Może to pomoże
Płatki okółków wewnętrznego i zewnętrznego niektórych Miltoniopsisów zakrzywiają się przy zbyt wysokim poziomie światła. Jakość kwiatów można często poprawić, jeśli po ukształtowaniu się pąków roślina zostanie przeniesiona na ciemniejsze stanowisko.
Pozdrawiam Iwona

Data: poniedziałek, 20 marca 2006 13:06:55
Dziękuję Pani Iwono. Może rzeczywiscie powinnam przestawić w ciemniejsze miejsce, chociaz drugi Miltoniopsis stoi obok i nie mam z nim takich problemów.
Spróbuję poeksperymentować, chociaż już kończy kwitnienie.
Pozdrawiam
marzena

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 20 marca 2006 14:58:45
Pani Marzenko jeżeli potwierdzi się ta przyczyna to proszę wspomnieć o tym na forum, przyda się taka informacja na przyszłość. Moja miltonia też ześwirowała,
ale to raczej winne jest suche powietrze, kwiatki delikatnie przysychają na końcach- podstawiłam tacę z kermazytem i teraz troszkę ją poobserwuję co się będzie działo z innymi kwiatami.
Pozdrawiam Iwona

Data: czwartek, 23 marca 2006 10:51:39
Pani Iwonko.
Eksperyment się nie udał.Przestawiłam w ciemniejsze miejsce i niestety wszystkie pąki zmarniały, nie rozwinęły się, tak jakby zwiędły.
Nie wiem tylko, czy to efekt przestawienia, czy cos innego dzieje się z tą miltonią.
Pozdrawiam
Marzena

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl