Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak wykorzystać korę lipy do uprawy storczyków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata
E-mail: mabba@poczta.fm
Data: wtorek, 28 lutego 2006 14:45:25
Witam serdecznie

Przepraszam od razu, że podobną wiadomość umieściłam również w forum storczykowym, ale naprawdę bardzo mi zależy na możliwe szybkiej odpowiedzi- podejrzewam, że jutro już tej kory nie będzie.
Mam olbrzymią prośbę właśnie wokół mojego ogrodu rozpoczęto przycinanie (chyba właściwiej będzie to nazwać obcinaniem)olbrzymich starych lip
Mam w związku z tym olbrzymią pośbę
Czy kora z lipy nadaje się na podkładki dla storczyków (nigdzie tego nie mogę znaleźć), wiem,że drzewa owocowe, dąb, topola ale czy lipa też???
Czy z konaru lipy można zrobić sobie dzewko epifitowe??
Do czego w ogóle można wykorzystać korę lipy w uprawie storczyków??
Bardzo proszę jeżeli można o szybką odpowiedź, bo podejrzewam, że jutro już będzie wszystko uprzątnięte przeż służby miejskie
Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Roman
E-mail: agrilus@tlen.pl
Data: wtorek, 28 lutego 2006 18:24:39
Nie znam się zbytnio na zastosowaniu kory do hodowli storczyków ale na samych drzewach i drewnie trochę. Lipa ma dość zbliżoną własciwościami korę do dębu, szczególnie grubość. W późniejszym wieku niż dąb kora staje się "popękana" czy jak kto woli dłużej bywa jej powierzchnia gładka. Posiada włókniste, rozwarstwiające się łyko, przypominające trochę warstwy papieru, co zasadniczo różni je od łyka dębowego.
Ma natomiast dość miękkie i mało trwałe drewno, łatwo ulegające białej zgniliźnie. Na pewno będzie dużo mniej trwałe od dębowego, szczególnie w warunkach dużej wilgotności.
Podsumowując: kora, szczególnie stara moim zdaniem mogła by się nadawać na podkładki, pnie gałęzie i konary będą szybko murszeć i łamać się, czym znacznie ustępują dużo trwalszemu dębowi.

Autor: Małgorzata
E-mail: mabba@poczta.fm
Data: wtorek, 28 lutego 2006 19:20:25
Witam
Serdecznie dziekuje za pomoc, nazbieram moze jednak tej kory, tak jak Pan pisze przyda sie może na pokładki
Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Eda
E-mail: eda1983@tlen.pl
Data: środa, 1 marca 2006 00:09:57
Mam pytanie do pana Romana…
A co może pan powiedzieć na temat drzewa akacjowego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Edyta

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl