Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  oklapnięte liście
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: gosiaxxxx@wp.pl
Data: piątek, 24 lutego 2006 19:27:52
Dziś po powrocie do domu zastalam mojego kwiata w opłakanym stanie - prawie wszystkie liście są miekkie, oklapniete. Niestety, zapomnialam zdjąc go z parapetu a słonce swiecilo dzis bardzo mocno - czy własnie slonce mogło spowodować te problemy- dodam ze na lisciach nie ma zadnych przebarwien.Zastanawiam sie czy przy ostatnim podlewaniu nie dodołam za duzo nawozu, ale bylo to juz dwa dni temu. Jak z nim teraz postepowac? W pierwszym odruchu obficie go podlałam...Dodam ze storczyk niedawno zaczął kwitnąć i wydawało mi się ze jest w dobrej kondycji...

Autor: Anna Fryś
E-mail: anna.frys@wp.pl
Data: piątek, 24 lutego 2006 20:00:32
Witam Małgosiu.

Moim zdaniem to pierwszy bardzo widoczny objaw przelania rośliny.
Promieniowanie słoneczne o tej porze roku jest zbyt słabe aby mogło wyrządzić szkodę.
Wyjmij roślinę z doniczki i sprzwdź stan korzeni. Prawdopodobnie nie są w zbyt dobrym stanie. Roślina bez zdrowego systemu korzeniowego nie ma czym pobierać wody i dlatego jej liście są wiotkie.
Pozdrawiam Frysianka.

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: niedziela, 26 lutego 2006 18:01:54
Jezeli jednak korzenie sa zdrowe to zaproponowalabym codzienne zamglawianie. U mnie phalki po takich codziennych operacjach maja wrecz stojace "chrupiace" liscie.Duzo wody wyparowuje wlasnie przez liscie, a falki nie maja nic przeciwko czestemu zamglawianiu.

Pozdrawiam. Kamila

Autor: Gosia
E-mail: gosiaxxxx@wp.pl
Data: niedziela, 26 lutego 2006 19:11:54
Dziękuje bardzo za rady. Mysle ze jednak nie przelanie bylo powodem tego klapniecia - mimo ze akurat niedawno wczesniej zasilalam kwiata nawozem, to generalnie bardzo pilnuje przesuszania korzeni. Na szczescie po podlaniu liść znowu nabrał jedrności no i rozwinely sie kolejne dwa kwiaty)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl