Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  kolor kwiatów dendrobium KUMIKO
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: D.I.
E-mail: milanbud@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 21 lutego 2006 09:30:27
Witam wszystkich. Mam problem. Moje DENDROBIUM które dostałam w czerwcu kwitnące na niebiesko-żółto-biało zmieniło kolor. Teraz zakwitło różowo-żółto-biało Czy to błedy w uprawie? A może moło kwaśne podłoże? . Za mało światła? ?.A może jakieś sztuczki producentów. Co zrobić aby znowu było niebieskie?

E-mail:  
Data: środa, 22 marca 2006 12:00:49
A jednak nie zmieniło koloru. Niebieskie jest gdy jest ciemno za oknem, różowe gdy jest widno. Kiedyś stało na stole w jadalni i kwitło na niebiesko. Teraz stoi na parapecie okna i w dzień jast różowe a w nocy niebieskie.

Autor: Bartek
E-mail:  
Data: czwartek, 23 marca 2006 18:14:17
Witaj D.I.,
to sprawa padania promieni słonecznych. Ja też sie kiedys nad tym zastanawiałem.

Bartek

E-mail:  
Data: piątek, 24 marca 2006 15:23:24
Witam.
Chyba jednak coś w tym jest. Naprawdę zmienia kolor. Pierwszy post napisałam zaskoczona kolorem kwiatów , gdy rozkwitły. Zamiast oczekiwanego koloru niebieskiego na płatkach pojawił się kolor różowy. Ostatnio przeniosłam kwitnący okaz na poprzednie miejsce tj. stół stojący 2m od okna w jadalni posiadającej okna północne i wschodnie. Wracam z pracy i widzę zmianę koloru : znowu jest niebieski. Ta zmiana występuje dopiero po pewnym czasie (ok 4h) od zmiany miejsca. Zaniosłam ją na parapet południowy- zmienił się kolor na różowy. Oczywiście ta zmiana nie następuje gwałtownie. Kwiaty robię się stopniowo bardziej lila, aż w końcu stają się niebieskie.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl