Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  problem z oncidium cheirophorum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: zmartwiona właścicielka
E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 lutego 2006 13:45:13
Witam,

mam oncidium cheirophorum, które marnieje w oczach. Pseudobulwy ma pomarszczone, stare żółkną, podobnie jak liście, które najpierw zółkną potem brązowieją. Zapewniłam jej dość wysoką wilgotność i warunku umiarkowane/ciepłe.

Co mogę zrobić? W internecie wyczytałam, że zimą powinno się trochę mniej podlewać... ale już sama nie wiem. NIe udało mi znaleźć informacji, co z zimowym spoczynkiem, czy mam ją przechłodzić?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam

Autor: Beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: poniedziałek, 6 lutego 2006 20:56:44
jak się domyślam roślina jest na podkładce i ewidentnie Pani ją przesuszyła rośliny na podkładkach podlewa się codziennie(no prawie - to zależy od wielu czynników).
Ja również swoje przesuszyłam (jakoś nie mogę się nauczyć uprawiać roślin na podkładkach - teoria swoje a praktyka swoje ) wobec groźby straty rośliny oderwałam ją od podkładki wyciągnęłam z orchidarium i posadziłam do doniczki do wełny mineralnej oraz postawiłam na parapecie blisko szyby - w tej chwili roślina ma ładne bulwy i pęd kwiatowy - tak... zdecydowanie wolę uprawę w doniczkach.
Może Pani ją razem z podkładką położyć czy inaczej posadzić do czystego spagnum i utrzymywać je wilgotne, powinno być lepiej. To jak zwykle tylko sugestia być może inni mają jakiś lepszy pomysł.
pozdrawiam
beata

Autor: zmartwiona właścicielka
E-mail:  
Data: wtorek, 7 lutego 2006 00:08:06
Dziękuję za diagnozę, obawiam się, że może być boleśnie trafna Chyba przesadziłam z oszczędną "gospodarką wodną" i... usiłowałam roślinę zasuszyć. Zastosuję się do instrukcji

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Magda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl