Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Mieszkanie dla storczyków
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 20:35:37
Witam,
Ponieważ wciąż powracały do mnie pytania na ten temat, postanowiłam zrobić na szybko trochę zdjęć i pokazać zainteresowanym. Może komuś to coś podpowie, na coś się przyda? http://www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?id=708 Zapraszam. .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 27 stycznia 2006 20:50:46
Witam uprzejmie,
no nie, to apartament jakiś jest Pani Mario, aż by się chciało "kliknąć" w miniaturkę i dokładniej obejrzeć, co na niej właściwie jest Dało by się coś z tym zrobić
Pzdr Jurek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 20:54:53

No właśnie, ja też proszę o DUŻE zdjęcia!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 27 stycznia 2006 21:07:45
No tak, pod Mozillą jest dobrze i się powiększają, a pod IE nie . Już interweniuję. Trzeba zmienić przeglądarki

Z pozdrowieniami, Maria

Data: piątek, 27 stycznia 2006 21:12:57
Już powinno być dobrze. Proszę sprawdzić

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: magda jankowska
E-mail: magda@kijowski.net
Data: piątek, 27 stycznia 2006 21:15:58
Obejrzałam i jestem pod wrażeniem. Już się wszystko powiększa pod IE. Tylko się zastanawiam jak Pani podlewa TYLE roślin???
Pozdrawiam,
Magda

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 27 stycznia 2006 21:25:25
O ja cię kręcę, ale warunki... Tylko zazdrościć. Nawet jakąś Pholidotę kwitnącą chyba zauważyłem na 904? Imbicata to?
Pzdr Jurek

Autor: piotr.piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 21:41:34
Pani Mario.
Piękny ogród zimowy!
Zazdroszczę tego luzu między roślinami-tej przestrzeni........
U mnie mam zielony gaj, a czasem w doniczce mniejsza doniczka z jeszcze mniejszą w tej średniej-mam wtedy 3 rośliny w 1 miejscu...... Poprzerastały się te rośliny tak,że jak ciągnę do sfotografowania jedną to pociągam czasem kilka do kilkunastu innych.
Muszę się chyba rozbudować.
Pozdrawiam PP.

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 21:47:19
...a jakie kwiaty! Gratuluję "mieszkanka" i kolekcji.

Pozdrawiam,
Mariola

Data: piątek, 27 stycznia 2006 21:48:53

Noooooooo! takim storczykom to dobrze!!! Aż żal patrzeć na te, które muszą się zadowolić mieszkaniem w bloku

A może te widoki zmobilizują Piotra Piesika do rozbudowy, o której słyszę od trzech co najmniej lat

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 22:05:13
Piękne, wielka różnorodność i tyle jednocześnie kwitnących. Też mnie ciekawi jak Pani podlewa taką ilość roślin? Ile czasu potrzeba na jednorazowe podlanie?
Gratuluję i pozdrawiam, AB

Data: piątek, 27 stycznia 2006 22:15:00
Odpowiem hurtem .
Pani Magdo, tyle? Tam są tylko storczyki + kilka paproci. Reszta roślin jest w domu i w jasnej piwnicy

Panie Jurku, to jest Dendrochilum cobbianum.

Panie Piotrze, ten luz jest wewnątrz, bo ja lubię przestrzeń. Natomiast przy oknach, na tych wszystkich półkach i parapetach storczyki stoją w 2-3 rzędach. Ponadto pomieszczenie jest bardzo wysokie - od strony domu ma około 5m, od strony ogrodu około 2,5m. Profile i ranty półek załatwiają problem z wiszącymi storczykami. No i musiałam mieć miejsce na stolik i foteliki, żeby było gdzie przysiąść i wypić kawę, patrząc na zaśnieżony ogród .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 22:24:49
..o mało nie weszłam do monitora.. Pani Mario - brak mi słów - storczykowy raj! No cóż, ja też piję kawkę wsród storczyków - jak sobie firankę odsłonię!
Dziękuję bardzo za te wspaniałe wrażenia, Asia

Data: piątek, 27 stycznia 2006 22:36:07
Panie Andrzeju, ja nie podlewam wszystkiego jednocześnie. Raz moczę wandowate, innym razem maluchy na podkładkch, czy wiszące donice, kiedy indziej podlewam te na półkach. Przecież tam są tak różne storczyki i mają różne zapotrzebowanie na wodę. Robię to rzutami . A cały sezon moje storczyki były praktycznie bez opieki . Poradziły sobie dzięki nawilżaczom, roletom zewnętrznym i wentylatorowi.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 23:02:45
Jeszcze boli mni szczęka bo opadła mi na klawiaturkę. Gratuluję kolekcji. Takie "osiągi" to marzenie wielu z nas. Proponują kolejną wystawę storczyków zrobić u Pani . Basia

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 23:16:32
No no no ... to się nazywa mieszkanko . Super ! Gratuluję (szczególnie tej ilości półek).

pozdrawiam
Sandra

Data: sobota, 28 stycznia 2006 07:56:05
Witam i dziękuję za wszystkie miłe słowa. Liczyłam raczej na pytania natury technicznej .

Pani Joanno, to pomieszczenie powstało niecałe 2 lata temu. Wcześniej moje storczyki też były najpierw na parapetach w bloku, później we własnym domu, ale też w akwarium, na parapetach, półkach, podłogach... Zatem przeszłam bardzo długą drogę do obecnego stanu. I tak w tym pomieszczeniu jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia. Z powodów ode mnie niezależnych nie ma tam np. jeszcze wcale doświetlania. I troche się dziwię, że nikt tego nie zauważył .

Sandra, takie półki możesz zrobić także u siebie, bo miejsca masz dostatek. Tym bardziej, że trochę wcześniej to ja podglądałam u Ciebie rozwiązania.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: sobota, 28 stycznia 2006 08:18:32
Witam,
Przede wszystkim dziękuję, że pokazałaś swój storczykowy pałac . Imponujący! Skoro czekasz na pytania techniczne, to zadaję:
- jaka jest całkowita powierzchnia Twojej "storczykarni"?
- jak rozkłada się temperatura w tak wysokim, 5m pomieszczeniu? Tzn. ile jest średnio stopni przy podłodze, a ile u sufitu?
Gratuluję i pozdrawiam,
Lidia

Data: sobota, 28 stycznia 2006 08:19:22

Witam,

Mario, ja się tylko zastanawiałam, dlaczego nie zrobiłaś choć częściowo przeszklonego dachu , ale nie chciałam się "czepiać" , bo może to były problemy natury technicznej, choć pewnie wszystkie są do rozwiązania ...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 28 stycznia 2006 08:51:42
Grażyna, przeszklony dach jest dla mnie pomysłem zupełnie chybionym. Po pierwsze latem panowałyby tam piekielne temparatury, chociaż są 2 otwierane okna i duże drzwi na taras. Po drugie, jak wyobrażasz sobie czyszczenie dachu np. zimą, z grubej warstwy śniegu? Duża powierzchnia i ogromy ciężar.Jak to utrzymać w czystości latem? I tak myję okna z drabiny, przy użyciu teleskopowej myjki do okien.Fruwać niestety nie potrafię . A straty ciepła przez taki szklany dach zimą? My to wszystko długo rozważaliśmy. Ponadto kiedyś, to pomieszczenie (po łatwym zdemontowaniu półek) może stać się zwyczajnym ogrodem zimowym z temp. około 10-12*C. Jakoś czas wciąż idzie do przodu, a lat nie chce ubywać...

Lidka, podstawa to prostokąt 3mx4m x2,5(wysokość) plus ten trójkąt u góry wynikający z geometrii dachu (to w planie miał być garaż przy domu- też mi pomysł!). Różnic temp. nie mierzyłam, ale najwyższa półka jest na wysokości 2,5m. A pomieszczenie jest bardzo proste w rozwiązaniach i skromne. Nie ma tam żadnych drogich cudów techniki.

Z pozdrowieniami, Maria

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl