Autor: |
Maria |
E-mail: |
maria@ciekawe-rosliny.pl |
Data: |
sobota, 28 stycznia 2006 08:51:42 |
Grażyna, przeszklony dach jest dla mnie pomysłem zupełnie chybionym. Po pierwsze latem panowałyby tam piekielne temparatury, chociaż są 2 otwierane okna i duże drzwi na taras. Po drugie, jak wyobrażasz sobie czyszczenie dachu np. zimą, z grubej warstwy śniegu? Duża powierzchnia i ogromy ciężar.Jak to utrzymać w czystości latem? I tak myję okna z drabiny, przy użyciu teleskopowej myjki do okien.Fruwać niestety nie potrafię . A straty ciepła przez taki szklany dach zimą? My to wszystko długo rozważaliśmy. Ponadto kiedyś, to pomieszczenie (po łatwym zdemontowaniu półek) może stać się zwyczajnym ogrodem zimowym z temp. około 10-12*C. Jakoś czas wciąż idzie do przodu, a lat nie chce ubywać...
Lidka, podstawa to prostokąt 3mx4m x2,5(wysokość) plus ten trójkąt u góry wynikający z geometrii dachu (to w planie miał być garaż przy domu- też mi pomysł!). Różnic temp. nie mierzyłam, ale najwyższa półka jest na wysokości 2,5m. A pomieszczenie jest bardzo proste w rozwiązaniach i skromne. Nie ma tam żadnych drogich cudów techniki.
Z pozdrowieniami, Maria |
|
|