Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  sklepy Tomaszewskiego
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Danuta
E-mail: wojtowicz@bielmar.com.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 08:32:29
Jestem początkującym storczykarzem i z ciekawością czytam Wasze uwagi na temat tych pięknych kwiatów. przeczytałam e:mail z grudnia o sklepie Tomaszewskiego.Trochę znam tą firmę, miałam przyjemność kupić od nich parę kwiatów, ale kupowałam je wyłącznie w Makro.Mam pytanie: czy może ktoś mi powiedzieć, czy ich sklepy są także na terenie Polski południowej ( mieszkam w Bielsku-Białej).Chętnie odwiedziłabym taki sklep jak opisany w Warszawie !
Przesyłam pozdrowienia dla wszystkich storczykarzy.
Danuta

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:03:22
Witam,
Niestety, na południu Polski firma Tomaszewski nie ma firmowego sklepu, tak przynajmniej wynika z ich strony http://www.tomaszewski.com.pl/
Warto na tę stronę zajrzeć, bo wymienione tam są wszystkie placówki, z którymi współpracują. Na zakupy bezpośrednio w firmie trzeba się wybrać do Poznania, Skierniewic lub w Warszawy. Nie wiem, jak w dwóch pozostałych miastach, ale sklep w Warszawie jest całodobowy...
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@wp.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 12:30:05
Witam,
i informuję, że rośliny dostarczane do marketów przez firmę Tomaszewski są tańsze średnio o 5-7 zł od takich samych w ich sklepie firmowym.
Sklep góruje jednak tym, że są w nim przeceny roślin kończących kwitnienie lub po kwitnieniu. Cena jest wtedy o 30-70% niższa.

Autor: Danuta
E-mail: wojtowicz@bielmar.com.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 12:47:07
dziękuje za informację

Autor: D.I.
E-mail: milanbud@poczta.onet.pl
Data: piątek, 17 lutego 2006 10:47:07
Z tym stwierdzeniem polemizowałabym. Storczyki w marketach są w gorszym stanie. Często niwłaściwie uprawiane(woda,ziemia) i połamane , a personel o ich uprawie nie potrafi nic powiedzieć. W Warszawie u Tomaszewskiego personel zna się na storczykach. Jest tam też pan R. który w szklarence małej (pierwsza od parkingu) te storczyki uprawia. A okazy z tej szklarenki nigdy nie trafiają do marketów. Tam idą partie z masowej produkcji. Co do cen też się nie zgadzam.

Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: piątek, 17 lutego 2006 11:17:17
I dlatego "polemizowałaby" Pani z wynikającym z informacji p. Justyny stwierdzeniem że sklep firmowy jest lepszy?

Data: piątek, 17 lutego 2006 17:51:07
Witam,
jestem stałym bywalcem sklepu firmowego TOMASZEWSKI i to co napisałam to moje obserwacje. Ale też prawdą jest, że tylko tam a nie do marketów trafiają okazy katlejowatych z prywatnej kolekcji Pana Rafała. Pracownicy sklepu na ogół lepiej wiedzą jak pielęgnować storczyki niż pracownicy marketów. Ale masówka importowa, której sprowadzaniem zajmuje się TOMASZEWSKI tańsza jest (jak napisałam) w marketach.

Autor: Krystyna Linke
E-mail:  
Data: piątek, 17 lutego 2006 18:29:17
W Bielsku Białej można kupić storczyki w Leroy Merlin. Wprawdzie nie są od Tomaszewskiego ale są.Kilka dni temy był całkiem duży wybór. Trzeba zaglądać co jakiś czas. Czasem są przeceny roślin po przekwitnieniu w dobrym stanie i w dużej ilości wię można coś wybrać.
Pozdrawiam.

Data: niedziela, 19 lutego 2006 21:48:43
"I dlatego "polemizowałaby" Pani z wynikającym z informacji P. Justyny stwierdzeniem że sklep firmowy jest lepszy?" ?????

Z informacji pani Justyny wcale nie wynika że sklep firmowy jest lepszy. Ja też nie mówię że jest lepszy. To zależy kto czego szuka. W Warszawie obok sklepu firmowego Tomaszewskiego jest OBI- market w którym najłatwiej o starczyki. Niedawno tam byłam. Stały cattleye i miltonie. Jeden kwiat ułamany ,drugi ma pogięte płatki, w trzcim podłoża jest 1/2 doniczki(pewnie się wysypało), inne stoją poprzewracane. Aż serce żal ściska. Połamane cattleye po sześćdziesiąt kilka zł. U Tomaszewskiego za 69zł. w grudniu kupiłam przepiękną cattleye z czterema ogromnymi kwiatami która cieszyła moje oczy i duszę przez 2,5miesiąca.(z chodowli pana R.) Kupowałam ją o godzine 2.00 w nocy wracając do domu. Zapakowano mi ją w karton ponieważ na dworze był mróz. W innych sklepach jest to niemożliwe. Dla mnie to jest zaletą tego sklepu - czynne non-stop , miły i kompetentny personel.
A jeśli ktoś szuka gatunków batanicznych , to w żadnym z tych sklepów nie ma czego szukać.
Jeśli chodzi o przeceny ,to u T-skiego faktycznie jest ich dużo i ceny są wtedy bardzo atrakcyjne.Ale nie trwają wiecznie. Podobno w OBI też są , ale ja tego nie widziałam.
Ja sama będąc w okolicy Al.Krakowskiej zawsze staram się odwiedzać oba sklepy (oczywiście gdy oba są otwarte). W każdym z nich jest inna oferta (poza felusiami które sę wszędzie w stałej ofercie) a każdy z nas szuka jakiegoś konkretnego , wymarzonego gatunku.
Jeśli chodzi o ceny to faktycznie w promocji często storczyki w marketach są tańsze , ale promocje trwają krótko a jakość tych roślin moim zdaniem jest gorsza.
Starałam się tylko przedstawić zalety każdego z tych sklepów , a nie wskazywać który jest lepszy a który gorszy. Decyzja należy do kupujących.
Pozdrawiam wszystkich storczykomaniaków na forum.

Data: niedziela, 19 lutego 2006 21:53:15
A moż ktoś z obecnych na forum wie coś na temat sklepu ze storczykami na Pradze. Ja tam nigdy nie byłam i chętnie przeczytam opinie innych.

Data: niedziela, 19 lutego 2006 22:45:21
Witam,
ale o jaki konkretnie sklep na Pradze Pani chodzi?
Czy też o OBI?

Data: poniedziałek, 20 lutego 2006 17:33:38
Witam.
Chodzi o FLORAPOINT z Anina na ul.Mrówczej 212.(tak podane jast na stronie STORCZYKI). Nigdy tam nie byłam ,bo mieszkam po przeciwnej strony Warszawy. Być może mają tam jakiś "niezależny" wybór storczyków.

Data: czwartek, 23 lutego 2006 22:55:22
Witam,
ja jeżdżę do Anina tylko w ciepłe miesiące bo mają też sporą ofertę ogrodowo-balkonową ale zwykle jest to co u Tomaszewskiego czy w OBI.
A propos, dziś u Tomaszewskiego buło sporo ślicznychden. typu nobile białe znaczone różowo i fioletowo oraz żółte z brązem po 39.9 i 49.9

Data: piątek, 24 lutego 2006 11:35:27
Bardzo Dziękuję za wiadomość i pozdrwiam wszystkich na forum , a szczególnie Panią.

Autor: chrom`ek
E-mail: chrom@linart.pl
Data: sobota, 25 lutego 2006 21:24:23
Witam,
ja mieszkam koło Bielska-Białej, ale w storczyki zaopatruję się na giełdzie w Tychach (koło browaru). Najlepiej się wybrać we wtorki lub piątki, bo wtedy stoiska są otwarte o rozsądnej porze - od 4 rano do 11 w południe. Co prawda nikt tam się nie bawi w doradzanie, ale przyjeżdżąjąc bardzo wcześnie rano, w dzień dostawy storczyków można wyrwać świeże sztuki po rozsądnych cenach prosto z TIR-a. Im bliżej dostawy tym łatwiej dostać starsze sztuki w 50% przecenie.

Krystian

E-mail:  
Data: niedziela, 26 marca 2006 09:25:43

Sprawozdanie:
Tomaszewski. Byłam tam wieczorem. D.Kingianum- została 1szt za 29.90zł(drugą zabrałam); Cattleya hybryda-ogromna, kwitnąca(2 kwiaty) ,chyba Horace Maxima- szt 1 za 69zł; Phaleonopsisy ,cambrie, miltonie, dendrobia,cymbidia w dużym wyborze po 20zł, 19.90zł i 24zł; No i Vandy po 119 i po 129zł.
Obi Al. Krakowska. Phaneolopsisy po 27zł, dendrobia po 39.90zł. Jest też przeczena o 50% ale rośliny żle wyglądają. Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl