Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Na Orchidaliach nie będzie dostawy roślin od Rosenheimera!!!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 6 marca 2003 18:53:02

Bardzo mi przykro, ale nie będę rozdawał zamówionych storczyków na wystawie w Warszawie. Dostawa przesunie się co najmniej o tydzień, ponieważ firmie Rosenheimer nie udało się uzyskać w terminie niezbędnych certyfikatów. Nie wiem dlaczego tak się stało i nie bardzo czuję się za to odpowiedzialny, ponieważ przesłałem im zamówienie (zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami) 18 lutego, a załatwienie certyfikatów trwa normalnie 5 do 7 dni.

Nie oznacza to oczywiście, że anulowałem zamówienie, a tylko że rośliny będą wysyłane w paczkach już po Orchidaliach. Niemniej jednak jest mi głupio.

W związku z tym na Orchidaliach będę tylko w sobotę, więc ktokolwiek chciałby odebrać rośliny zamówione z bieżącej oferty, będzie to możliwe tylko pierwszego dnia wystawy.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: sieminsk@uci.agh.edu.pl
Data: piątek, 7 marca 2003 08:20:49
A to pasztet! I to Niemcy tacy niesolidni?!?
Ja to przynajmniej mam do odebrania masdevallię barleana , ale miałam nadzieję na jakieś niespodzianki.
Grażyna

Data: piątek, 7 marca 2003 09:21:28
Trudno mi powiedzieć, co było przyczyną, ale tego samego dnia złożyłem też w firmie Karge zamówienie na kwitnące rośliny przeznaczone na wystawę i dostałem od nich certyfikaty 24 lutego. Rosenheimer był zajęty, bo w tym czasie był na dwóch storczykowych wystawach niemieckich w Dreźnie i w Hannowerze. Chyba za późno złożyli wnioski i przeliczyli się. Certyfikatu nadal nie ma, więc pewnie tę dostawę zrealizuję dopiero pod koniec marca, a być może w kwietniu. Nie uważam tego za katastrofę, bo przy wiosennej pogodzie będę mógł bez problemu powysyłać paczki, więc nie jest to sytuacja jak w Łodzi, gdzie z powodu niskich temperatur osobiste odebranie roślin było właściwie jedyną możliwością. Ma to też ten plus, że nie trzeba będzie wozić kartonów w pociągu

Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: sieminsk@uci.agh.edu.pl
Data: piątek, 7 marca 2003 09:27:59
Czyli - teoretycznie - jeszcze jest możliwe, że rośliny będą?
Grażyna

Data: piątek, 7 marca 2003 09:39:57
Na pewno nie będą na wystawie, ponieważ nawet gdyby certyfikaty niemieckie przyszły dzisiaj, nie ma już żadnych szans na załatwienie niezbędnych do odprawy certyfikatów polskich. Tak, jak pisałem - koniec marca lub początek kwietnia.

Jerzy

Autor: Andrzej Lepka
E-mail: lepa@green.net.pl
Data: piątek, 7 marca 2003 11:58:56
A co z roślinami z OAK Hill? one będą?
Andrzej

Data: piątek, 7 marca 2003 12:11:36
Biorąc pod uwagę, że termin realizacji zamówienia Oak Hill Gardens przypada pod koniec kwietnia, to raczej nie ma szans na odbiór tych roślin w Warszawie. Całe zamówienie amerykańskie będę rozsyłał paczkami.

Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl