Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  ręce opadają:(
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: maria
E-mail: maria@wrzesien.com.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 14:07:49
kochani, poradźcie co może dziać się z moimi kwiatami, bo sama już nie wiem. widać marny ze mnie storczykowiec. od kilku miesięcy moje 3 phalenopsisy męczy ciś, co określiłabym jako mutowanie pędów. dzieje się tak: najpierw wyrasta pęd, ładny i mocny, z niego zawiązka kwiatu, słaba, mała, jakaś taka zredukowana. Następnie ta usycha i schnie też łodyga. ja ją obcinam. Wtedy, za jakiś czas rośnie nowa, ładna ...itp. w ten sposób roślina nie kwitnie. Inny znowu wypuścił kilka łodyg, jednak te są cienkie, wątłe, pączki na nich to jakieś maleńkie mutanty, zwyrodniałe. czy mam je wszystkie wyrzucić?

Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 14:12:52
Może za zimno?... Wytwarza nowe pędy kwiatowe, bo ma do tego odpowiednie warunki, światło i przechłodzenie, a potem nie jest w stanie ich utrzymać bo czegoś brakuje... Moze za mało światła i ciepła? Może brak nawozu (chyba nie, bo skoro ma siłę na wypuszczenie pędu...). W jakich warunkach rosną? Miałam podobną sytuację i zawinił właśnie brak światła w odpowiednim momencie, brak słońca dokładnie, bo okno wychodziło na wschód wprawdzie, ale stojący tam wieżowiec "ustawia się" tak, że w okresie zimowym słońce chowa się za niego...

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 14:17:17
Nie wiem, może kwestia zaburzenia równowagi hormonalnej... ?
Jakiś nadmiar może albo co..

Jeśli Pani je nawozi, to proszę przestać i podlewać samą wodą.
Można też przepłukać całą roślinę, co w sumie nie wiele pewnie da, ale może pomoże....

Może też proszę nie starać się montować łodyg kwiatowych na tych bambusowych kijkach.. niech idą sobie gdzie chcą...

I jeśli rośliny są spryskiwane to proszę tego zaprzestać.

Więcej propozycji których nie jestem w stanie uzasadnić logicznie na razie nie znajduję..

Pozdrawiam
W.

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 14:24:22
Mam jeden taki egzemplarz - ładny, zdrowy pęd na końcy przy pąkach "zmutował" jak to Pani określa, a powodem okazały się pasożytujące w łusce pędu kwiatowego wełnowce. Po ich wybraniu (lubią powracać!) następny pęd był "normalny"

Data: piątek, 13 stycznia 2006 15:46:48
1. przesuszyłam
2. przestalam nawozić
3. zmieniłam wode do podlewania (wcześniej nie byla to oczywiscie kranówa)
4. jeden jest na bambuskach uwiązany, ale drugi nie - rośnie jak chce, a problem ten sam.
5. nie spryskuje
6. zwątpiłam w nie i w siebie.

Data: piątek, 13 stycznia 2006 15:57:41
jest jeszcze jeden problem:
mam cattleye, dostalam. kwitła ładnie, przekwitła. odpoczęła i puściła nowe (chyba też można tak powiedzieć w tym wypadku) pędy, te z ziemi, z liściami. Może nawet 4 naraz.Dziś wzięłam wszystkie do podlania i patrze, a tu z tych kieszonek, w których rodzi się kwiat, rozstały poczerniałe, czarniutkie listki,z których wydobywa sie smolista czarna maź.
stare gałęzie są zdrowe.
a poniżej fotka innego chorego Falka. widać wątłe "zwichrowane" gałązki z maleńkimi, pustymi pączkami.

Data: piątek, 13 stycznia 2006 16:02:56
warunki mają następujące: do dziś stały n oknie zachodnim, wcześniej wschodnim. temp 18/noc-22/dzień.
jedyny problem to kaloryfer przy oknie. jednak na wschodnim oknie kaloryfera nie było a też chorowały.
może deszczówka im zaszkodziła, którą początkowo podlewałam. następnie zmienilam na destylowaną wode, bo nie mialam deszczówki. a może destylowana...co myślicie???

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 19:45:12
A może to zima im nie służy.Wiosną będzie więcej słońca to i kondycja roślin się poprawi, powróci chęć do kwitnienia.

Pozdrowienia,Mariola

Data: sobota, 14 stycznia 2006 12:30:44
może jednak macie jeszcze jakiś pomysł, co do Cattleyi, o któe wspomnialam przy poście z drugą fotką? tak ładnie rosłą, a tu te smoliste wydzieliny i czarne listki.

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: sobota, 14 stycznia 2006 13:22:35
Te czarne wychodzące listki to wina - chłód/mało światła i za dużo wody.
Kiedy chłód i mało światła trzeba mniej podlewać - a przypuszczam, że Pani mogła spryskiwać wodą lub woda dostawała się przy podlewaniu i dlatego zagniwało.
Ale następne pędy po przeanalizowaniu przyczyn i większej ilości światła na wiosnę powinny być OK.
Pozdrawiam.

Data: sobota, 14 stycznia 2006 13:27:34
dziękuję serdecznie!
to już coś więcej wiem

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl