Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium - czy ma szanse?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jarosław J. Janeczek
E-mail: bopp@box43.pl
Data: niedziela, 2 marca 2003 15:25:18
Witam
mam D. nobile Seigyoku Queen (tak zostalo zidentyfikone na forum), teraz wyglada tak jak na zdjeciu ponizej, czy ma jeszcze szanse na wypuszczenie nowych pedow?? stare sa cale suche, ale korzenie wygladaja na zdrowe, jesli sa jeszcze jakies szanse to co powinienem z nim zrobic??
Pozdrawiam
Jarek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: sieminsk@uci.agh.edu.pl
Data: niedziela, 2 marca 2003 15:44:30
Jarek,
spróbuj poszukać u podstaw pseudobulw jakichkolwiek śladów życia, jakichś uśpionych oczek. Wtedy byłaby szansa, bo wydaje mi się, że z samych korzeni nic Ci nie wyrośnie (bo z czego niby mają asymilować, jak nie ma nic zielonego?) . Dlaczego tak to zasuszyłeś? Dendrobia nobile z grupy Yamamoto (jak Seigyoku Queen) nie powinny być całkowicie zasuszane. Moje kwitło w listopadzie, a teraz mam kolejnych 7 pąków
W zeszłym roku dostałam z Australii kawałek PRAWIE SUCHEGO "patyka", z suchymi korzeniami , ale po 3 tygodniach w plastikowej szklarence (ciepło i wilgotno), "patyk" wydał keiki i teraz rośnie coś.
Nie rezygnuj, powodzenia
Grażyna

Autor: Jarosław J. Janeczek
E-mail: bopp@box43.pl
Data: niedziela, 2 marca 2003 17:33:26
Staram sie zrobic wszystko by odbilo (stoi w orchidarium, temp. okolo 20, wilgotnosc 70-90), a zasuszlem je bo postawilem ja na "nie odpowiednim" parapecie i kolo kaloryfera i bylo za goraco, jak je dostalem nie wiedzialem nic o Dendrobiach mam nadzieje ze cos z niego jeszcze bedzie bo ladnie kwitlo

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 2 marca 2003 18:51:16
Witam.
Nie wygląda to dendrobium za dobrze i wydaje mi się,że ma białe ale martwe korzenie-proponuję sprawdzić nacinając koniec jednego korzonka.Czasem korzenie są białe ale martwe-całkowicie wysuszone.Jeżeli są zasuszone a i żywotność trzcinowatych pseudobulw wątpliwa wsadziłbym całość/po wytrząśnięciu resztek podłoża/do foliowego worka,zostawił w jasnym miejscu ale nie pełnym słońcu i zapomniałbym o worku na kilka miesięcy.Jeżeli jest w roślinie resztka życia pojawią się keiki lub nowe przyrosty u podstawy starych pseudobulw.
Pozdrawiam PP.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl