Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Podkolany
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dorota Kamińska
E-mail:  
Data: środa, 28 grudnia 2005 13:20:22
Te podkolany białe są moim zdaniem zielonawe.
Może ktoś bardziej kompetentny się wypowie i ewentualnie p. Jerzy zmieni podpisy.

Pozdrawiam i życzę wielu storczykowych wrażeń w przyszłym roku,
Dorota

E-mail:  
Data: środa, 28 grudnia 2005 13:38:53
Zapomniałam dodać o jakich podkolanach piszę: http://www.orchidarium.pl/polskie/galeria.php?obraz=86
Przepraszam za przeoczenie.

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 28 grudnia 2005 17:58:36
Pani Dorotko to jest pełna właściwa nazwa storczyka -Podkolan biały, proszę spojrzeć na inne jego zdjęcia i podpisy:
http://images.google.pl/images?q=podkolan+bia%C5%82y&hl=pl
(jak zwykle w wykonaniu Tamary zdjęcie perfekcyjne)- a nie opis jego faktycznego koloru.
pozdrawiam
beata

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: środa, 28 grudnia 2005 20:23:49
Witam,
Myślę, że pani Dorota może mieć rację . Na zdjęciu pani Tamary kwiat ma szeroko i lekko skośnie rozstawione pyłkowiny, tak jak u podkolana zielonawego (Platanthera chlorantha) w odróżnieniu od podkolana białego (Platanthera bifolia), u którego pyłkowiny leżą blisko siebie i są równoległe.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

E-mail:  
Data: środa, 28 grudnia 2005 20:43:06
Nie zwracałam uwagi na kolor.
Zacytuję D. Szlachetko "Storczyki":
"Łącznik pręcika u podkolana białego jest bardzo wąski, co sprawia, że oba worki pyłkowe są równoległe i leżą blisko siebie. Znamię u tego gatunku jest niewielkie i znajduje się tuż ponad wąskim wejściem do ostrogi. Natomiast u podkolana zielonkawego łącznik pręcika jest szeroki, a oba worki wyraźnie oddalone, co z kolei odsłania duże znamię. ... U podkolana białego ćma jest w stanie wsunąć między pylniki jedynie trąbkę, a u podkolana zielonawego - całą głowę"

Jeszcze dwa adresy ze strony p. Jana Kucharzyka dla porównania zdjęć pojedynczego kwiatu:
p. biały: http://www.polskie.storczyki.org.pl/gat_wyb.php?gid=51&fid=4&lng=lat

i p. zielonawy: http://www.polskie.storczyki.org.pl/gat_wyb.php?gid=52&fid=2&lng=lat

Dla mnie zdjęcia p. Tamary, przepiękne zresztą, wyraźnie przedstawiają podkolana zielonkawego. Bardziej nawet widać charakterystyczną różnicę na następnym zdjęciu, niż na tym, które pierwotnie przytoczyłam.

Dorota

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 28 grudnia 2005 20:50:34
rzeczywiście dopiero teraz jak podała Pani linki do zbliżeń kwiatów - zauważyłam różnice, no ale ekspertem nie jestem i na pierwsszy rzut oka był to jednak dla mnie podkolan biały
pozdrawiam
beata

Autor: Jacek
E-mail:  
Data: środa, 28 grudnia 2005 22:08:05
Witam !
Wszystko się zgadza. Zdjęcia zamieszczone w galerii przedstawiają oczywiście podkolany zielonkawe ( te niepachnące lub pachnące bardzo delikatnie). Tu prośba do Pana Jerzego o zmianę podpisów pod zdjęciami. Podkolany białe (silnie pachnące) wystepują głównie na łąkach.
Pozdrawiam wszystkich miłośników podkolanów,
Jacek.

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: środa, 28 grudnia 2005 22:59:12
Witam,
Ponieważ zostałam wywołana do tablicy zabiorę i ja głos w dyskusji .
Jeżeli chodzi o zdjęcia zamieszczone na tej stronie, to podzielam zdanie Pani Doroty (Beatko dzięki, że bronisz mnie jak lwica ) i przy mej skromnej wiedzy również uważam, że jest to podkolan zielonawy.
Wskazuje na to nie tylko różnica w kształcie pojedynczego kwiatu:
a) podkolan zielonawy

b) podkolan biały

ale także to, iż podkolan zielonawy:
- ma większe, bardziej masywne kwiaty;
- są one luźniej osadzone na pędzie, tj. nie są tak zwarte jak u białego
zielonawy

biały

- ponadto jest bezwonny, natomiast kwiaty p. białego bardzo intensywnie pachną
- i na koniec – to już moje subiektywne spostrzeżenie – występują one w różnych miejscach; wprawdzie literatura podaje, że podkolan zielonawy rośnie na tym samym stanowisku, co biały, tylko kwitnie o 2 tygodnie wcześniej , natomiast ja spotykam je zdecydowanie w różnych miejscach – zielonawego w lasach, natomiast białego na otwartej przestrzeni (na dobra sprawę znam tylko jedną łąkę, gdzie on rośnie...)
I właściwie to by było tyle.
Myślę, że nie byłoby tego nieporozumienia, gdybym przesyłając zdjęcia do galerii opisywała je pełną nazwą....

Pozdrawiam serdecznie,
Tamara

E-mail:  
Data: czwartek, 29 grudnia 2005 08:29:00
A ja widziałam p. białe w lesie.

Dorota

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: czwartek, 29 grudnia 2005 12:25:35
No a ja widziałem Podkolana białego i na łące i w lesie (na łączce), a Podkolana zielonawego tylko w lesie (nie na łączce).

Więc obia opisy siedlisk w tym momencie są poprawne - po prostu wynika z tego, że zielonawy bytuje na ciemniejszych stanowiskach niż biały.

Może stąd też większe kwiaty u niego... żeby robactwo mogło go po ciemnicy odnaleźć...

W.

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: czwartek, 29 grudnia 2005 14:36:33
Ech, za storczykami to nikt nie nadąży . Najwięcej podkolanów białych widywałam w lesie, i to w ciemnym. Ale na polanach i w prześwietlonych zagajnikach też spotykałam...
Pozdrawiam,
Lidia

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: czwartek, 29 grudnia 2005 15:31:34
znakiem tego - literatura w tym temacie mówi prawdę...

W.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl