Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wyjazd
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: saw_anna@yahoo.de
Data: środa, 14 grudnia 2005 16:42:12
Witam
Wyjezdzam na 3 tygodnie i z bolem serca musze zostawic moich ulubiencow samych w domu.
Martwi mnie kwestia podlewania (niestety nie mam kogo zatrudnic do tego zajecia)
Co zrobic, zeby nie zasuszyc na smierc storczykow, ktore podlewam (zraszam) kilka razy tygodniowo - rosna sobie w mchu - Masdevallia, male Miltoniopsisy, male Oncidia (ew. leza na mchu - cattleya) i szybko przesychaja???

Mam zamiar porozstawiac gdzie tylko sie da tacki z woda, zeby zwiekszyc wilgotnosc, co moge jeszcze zrobic (poza modlitwa i nadzieja ze przezyja)
Bede wdzieczna za pomysly...

Pozdrawiam cieplo

Autor: Krzysiek Nabialczyk
E-mail: astroboy@wp.pl
Data: środa, 14 grudnia 2005 21:12:37
Witam!

Mam podobny problem z tym, ze wyjeżdżam na krucej. A może pomyślałą by Pani o wsadzeniu wszystkich tych maleństw o jakiegoś niewielkiego akwarium z przykrywką na czas wyjazdu?
Ja tak robie żałuje tylko iż moje akwarium takie małe jest i nie mogę zmieścić wszystkiego co bym chciał, na czas wyjazdu za to zawsze ladują tam rośliny szybko przesychające (czyli na podklądkach i w koszykach).

Pozdrawiam
Kris

Autor: wari
E-mail:  
Data: czwartek, 15 grudnia 2005 22:32:23
Zwykła folia (nawet taka malarska po 10-15 zł) i tyczki, na których ją oprzemy. W takiej niby-szklarence przetrwają, jeśli będzie w bardzo jasnym miejscu. Folia powinna być możliwie szczelnie owinięta wokół grupy doniczek czy raczej pojemników, w których te doniczki będą poustawiane. Co prawda nie mam doświadczeń z takim trzymaniem storczyków, ale inne rośliny (m.in. palmy) zostały przetestowane. Przetrwały 6 tygodni bez podlewania, dodatkowo pojawiło się wiele nowych liści.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl