Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna M. Zabrze
E-mail:  
Data: czwartek, 8 grudnia 2005 19:44:57
Witam,
dendrobium które posiadam od wiosny zaczeło sprawiać mi problemy ( sobie zresztą też ). Wydaje mi się, że przyczyną może być zbyt mała ilość światła (storczyk stoi na parapecie okna zachodniego - ale słońca jak na lekarstwo). Boję się również, że może to być jakaś chroba . Proszę o jakieś sugestie, nie chciałabym na święta przyjmować "kondolencji" od znajomych .

E-mail:  
Data: czwartek, 8 grudnia 2005 19:55:27
Chciałam dodać, że pierwszy liść ma na brzegu jakby "gnił" , jest pomarszczony i zaczyna brązowieć. Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Pozdrawiam, Anna

Autor: Tomasz Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 9 grudnia 2005 14:28:49
Witam!
Wydaje mi się ( patrząc na zdjęcie) ,że to dendrobium typu Yamamoto lub podobne . Te dendrobia o tej porze roku powinny "spać", czyli pozostać bez podlewania ( i oczywiście nawożenia ) , a temperatura otoczenia powinna zostać obniżona do 14-15 oC w dzień i 10-12 oC w nocy . Storczyki te o tej porze roku tracą liście ( co widać) i rozpoczynają zawiązywanie pąków kwiatowych na bezlistnych pędach. Podlewanie ich lub nawet mocne zraszanie, w tym okresie, skończy się ich niechybną śmiercią . Reasumując - tak powinno być . Podlewanie należy wznowić po ukazaniu sie nowych przyrostów lub nowych , licznych korzeni .
Pozdrowienia - Tomek

E-mail:  
Data: piątek, 9 grudnia 2005 19:55:57
Witam,
bardzo dziękuję za informacje, chociaż nadal kwitnie to nie podlewać?

Autor: Tomasz Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 10 grudnia 2005 12:57:02
Witam!
Proszę pamiętać że rośliny kupione w kwiaciarni są często doprowadzone do kwitnięcia "na siłę". Ogrodnicy stosując różne zbiegi agrotechniczne prowokują kwitnienie u młodych roślin albo w okresie ich normalnego spoczynku. Duże znaczenie ma też skład genetyczny ( użyte gatunki) otrzymanej hybrydy. Jeżeli Pani storczyk jeszcze kwitnie to trzeba stopniowo ,ale zdecydowanie redukować temperaturę i podlewanie , ograniczając się do np. zraszania. Jeżeli Pani kwiat nie przejdzie okresu spoczynku to w przyszłym roku nie zakwitnie lub zakwitnie ograniczoną ilością kwiatów.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl