Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Więdnący storczyk
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Nikita
E-mail:  
Data: czwartek, 1 grudnia 2005 12:04:40
Pare dni temu dostałam storczyka Phalaenopsis ma dużo pąków i strasznie się cieszyłam że będzie mi pięknie kwitną, niestety połowa pąkó jeszcze przez rozkwitnięciem zaczyna opadać. Storczyk liście i korzenie ma bardzo ładne podlewam go raz w tygodniu wstawiając do wody na jakieś pół godziny a co dwa tygonie do wody z nawozem. Jest to mój drógi storczyk i z pierwszym nie było żadnych problemów ładnie zakwitł i dopiero po jakichś dwóch miesiącach kwiaty zaczęły opadać. Prosze o pomoc co moge zrobić żeby pąki nie opadały a kwitły

Autor: Anna Bronikowska
E-mail: ankabro@o2.pl
Data: czwartek, 1 grudnia 2005 18:19:48
Witam,
Troszke sie ten Pani post nie trzyma kupy... Skoro dostala Pani tego phalaenopsisa kilka dni temu to jak moze go pani nawozic co 2 tyg, a podlewac co tydzien?
No ale do rzeczypadanie pakow moze byc spowodowane chociazby zmiana miejsca pobytu-zakwitl w cieplutkiej szklarni, potem go przywiezli do sklepu a potem jeszcze w zimowa pore przetransportowali do kolejnego miejsca.
Kolejna mozliwosc nieprawidlowa opieka w sklepie-ale pisze Pani,ze korzenie ladne, wiec to raczej nie to.
Moze stal w przeciagu? A moze w okolicy pojawil sie koszyk z jablkami lub pomaranczami?
Prosze wpisac na tym forum lub na forum storczyki.org.pl w wyszukiwarce haslo paki, opadanie pakow i znajdzie Pani wiecej wskazowek i porad-tema nie raz juz poruszany.
Pozdarwiam Anna

Autor: Nikita
E-mail:  
Data: piątek, 2 grudnia 2005 08:29:45
Dziękuję bardzo za odpowiedz i myśle że moze przymarzł podczas przenoszenia.
A kwiatka dokładnie mam gdzies od dwóch tygodni i juz zdązyłam dwa razy podlać. Informacje o podlewaniu pisałam bardziej z doświadczenia z poprzednim kwiatem z myślą że jak coś źle robie to mi ktoś to powie chociaż z pierwszym kwiatkiem nie miałam żadnych problemów.

Autor: Anna Bronikowska
E-mail: ankabro@o2.pl
Data: piątek, 2 grudnia 2005 10:47:05
Z podlewaniem musi Pani sama sie przekonac co jest dobre-musza przeschnac pomiedzy podlewaniami, zeby nie zaczely gnic. Z nawozeniem, tez nie przesadzac!
Prawdopodobnie teraz juz Pani nie pomoze tym pakom, ale prosze poczekac chwile to moze storczyk wypusci na tej samej lodydze nowe paki lub nowy ped i zakwitnie Powodzenia!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl