Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  czy obciąć pęd kwiatowy-Phalaenopsis?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Asia
E-mail: joannagrz1@wp.pl
Data: piątek, 11 listopada 2005 12:05:27
Mam storczyka- Phalaenopsis. Właśnie opadły ostatnie kwiaty i nie wiem , co mam robić. Gdzieś przeczytałam, że przycinać łodygę, a gdzie indziej, że nie - że przy tym gatunku nie robi się tego, bo Phalaenopsis zakwitnie ponownie na tym sam pędzie. Co mam robić?

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: piątek, 11 listopada 2005 12:23:24
...w całej Polsce słychać jęęęk rozpaczy!
Proszę przeczytac uprawa: przewodnik dla początkujących: phalenopsis, a szczegółowo o tym problemie w FAQ - www.storczyki.org.pl (jest tam artykuł na ten temat)
Pozdrawiam - też Asia

Data: piątek, 11 listopada 2005 13:06:37
Dziękuję za informację! jedno co się dowiedziałam tam na pewno - to, że mam eksperymentować. Trochę się boję
chyba nie będę teraz przycinać łodygi

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: piątek, 11 listopada 2005 13:20:29
Bez obawy! Sam phalenopsis zadecyduje za Panią - albo kwiatek, albo keik, albo mimo tej łodygi nowa łodyga, albo sama uschnie - i też nic się nie stanie. Odpocznie, wypuści nową. W każdym bądż razie będzie niespodzianka. Zostawić w spokoju i czytać jak nie zalać.

Autor: Ewa Piepiórka
E-mail:  
Data: piątek, 11 listopada 2005 14:42:52
Pani Asiu!
Zgadzam się z przedmówcą, że roślina sama wskaże Pani czy obcinać czy nie. U mnie w przypadku 6 phalenopsisów tylko jedna łodyga uschła całkowicie, więc ją przycięłam. W pozostałych przypadkach łodygi po niewielkim przycięciu wypuściły nasŧpną odnogę, na których obecnie dojrzewają pączki ( oczekuję z niecierpliwością na rozwinięcie pierwszego a będzie to już jutro)javascript:addsmile(''). W jednym przypadku łodyga "stoi" w miejscu, ale czekam - nie przycinam. javascript:addsmile(''). Czasami "kolanko" jest nabrzmiałe i można oczekiwać albo łodyżki albo keiki.
Pozdrawiam
Ewa

Data: piątek, 11 listopada 2005 16:02:48
Jeszcze raz bardzo dziękuję

Autor: Barbara Dąbrowska
E-mail: b.dabrowska@zacheta.art.pl
Data: piątek, 11 listopada 2005 23:59:20
Mam taką propozycję: ustalmy raz na zawsze, że przekwitłych pędów kwiatowych phalaenopsisa nie obcinamy i wtedy odpowiedź na pytanie Państwa, którzy po raz pierwszy stają przed problemem: obcinać? odpowiedź bedzie krótka - nie.
Pozdrawiam serdecznie
B.D.

Data: sobota, 12 listopada 2005 09:57:48
Bardzo dziękuję za rady Zostawię, więc storczyka tak jak jest. Mam jeszcze tylko jedno pytanie, czy w stanie takiego spoczynku podlewać storczyka rzadziej? Jak widać jestem początkująca

Autor: Karolina
E-mail: kiniasta@o2.pl
Data: wtorek, 15 listopada 2005 14:34:48
zerknij na ostatnia moja wypowiedz na samym dole tej stronki:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=3946
i zobacz jak ja sobie poradzilam efekty sa zdumiewajace

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl