Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  stoeczyk do identyfikacji
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Emilia Karwas
E-mail: emma@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 27 października 2005 16:51:59
Wiem, że jest to paphiopedilum , ale jest to storczyk kupiony w Leroy Merlin z przeceny. Może ktoś rozpozna dokładną jego nazwę po listkach. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale nie dorobiłam się jeszcze dobrego aparatu .
Pozdrawiam
Emila

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: czwartek, 27 października 2005 16:57:24
Witam!
Niestety dokładna nazwa (mieszańca) tego Paphiopedilum nie może być zindifikowana dopóki roślina nie zakwitnie . Poza tym jest prawie niemożliwe znalezienie prawidłowej nazwy "wielokrotnego" mieszańca. Jednak życzę powodzenia.
Pozdrawiam - Michał.

Autor: Michał Rosa
E-mail: michalros@vp.pl
Data: czwartek, 27 października 2005 18:05:42
Rzeczywiście , nie da się poznać , co to , dopóki nie zakwitnie .
Ale biorąc pod uwagę , jakie Paphiopedilia są sprzedawane w supermarketach (w tym Leroy Merlin) może być to albo mieszaniec P. Pinnocchio (nie wiem jak się dokładnie pisze) , albo P. Amerykańska Hybryda(?)
http://www.orchidarium.pl/Galeria/minigaleria.php?obraz=5&s=Paphiopedilum
Ja jestem bardziej za tym drugim (ma błyszczące liście ), a P. Pinnocchio ma trochę marmurkowe i bardziej matowe (ja takiego mam )
Reasumując , proszę poczekać , aż zakwitnie i wtedy pytać , a nim to nastąpi traktować jak napisano w Dziale dla Początkujących na tej stronie
Pozdrawiam , Michal14

Autor: Bartosz Warwas
E-mail: swiatorchidei@boo.pl
Data: czwartek, 27 października 2005 18:07:55
Witam.
Storczyk z powodu niskiej jakośc zdjęcia nie jest do identyfikacji gdyby...... nie to że byłem w Leroy Merlin (jak się domyślam Sosnowiec ) i przeszukałem wszytskie stoiska w poszukiwaniu paphiopedilów(taka mania). Moge powiedzieć na 90 % że jest to paphiopedilum Pinochio. Pamiętam nawet, że na pędzie kwiatowym wyrosły 2 liście. Zgadza się??? Ja kupiłem wtedy kwitnącego King Arthura
pozdrawiam
Bartosz

Data: czwartek, 27 października 2005 18:13:58
Paphiopedilum Pinocchio wcale nie musi być marmurkowy. Zdażają się liście lekko fałdowane albo też podobne do hybryd amerykańskich. Pozdać go można po tym, że na pendzie ma ślady po kilkunastu kwiatach.
Pozdrawiam
Bartosz

Data: czwartek, 27 października 2005 18:16:24
To znaczy tak, jest jedna pseudobulwa po przekwitnięciu i dwie nowe. Mam nadzieję , że nie długo zakwitnie bo obie są wielkości starej. Dokładnie w Sosnowcu , odkryłam, że można tam kupić bardzo tanio i jest wybór. Razem z paphopedilum kupiłam phalaenopsisa i też nie wiem jak kwitnie.

Pozdrawiam
Emila

Autor: Robert Kubacki
E-mail: villas@tlen.pl
Data: czwartek, 27 października 2005 19:11:42
Witam.
Bez urazy ale chętnie odkupię od Pani Paph. Pinocchio, które posiada pseudobulwy...mogą być nawet "po przekwitnięciu".....
......ma się rozumieć pseudobulwy.
Pozdrawiam gorąco.
r.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grażyna.Siemińska@poczta.neostrada.pl
Data: czwartek, 27 października 2005 19:23:58
Oj, Robert!

Zamiast wytłumaczyć młodej (tylko stażem?) storczykomaniaczce, to Ty.... dowcipkujesz

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 27 października 2005 19:30:48
Dziękuję za obronę, bo myślałam, że wiem o czym piszę - a tak wogóle to jeszcze nie znalazłam odpowiedniej informacji na temat tego co i jak się nazywa. Ale jak wnioskuję wszyscy wiedzą o co mi chodziło. I bardzo proszę mnie oświecić w tej kwestii.

Pozdrawiam
Emila

Data: czwartek, 27 października 2005 19:47:59
Proszę poczytać "Przewodnik dla początkujących" na tej witrynie, a także sekcje Biologia i Uprawa (Uprawa od A do Z) na stronie storczyki.org.pl

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 27 października 2005 20:03:15
Z tego co wyczytałam są to prawdopodobnie przyrosty, jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Pseudobulwy są np.: Dendrobium, cambria itp? :

Emila

Data: czwartek, 27 października 2005 20:19:37
No właśnie - o to chodziło, że Paphiopedila nie wytwarzają pseudobulw

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 27 października 2005 20:50:16
Ale teraz wyjde na kujona
Są jakieś synonimy do słowa "przyrost" lub "rozeta" bo jak pisze dłuższą wypowiedź to brakuje mi słowa.
pozdrawiam
Bartosz

Autor: Małgorzata Lempert
E-mail: golem19@o2.pl
Data: piątek, 28 października 2005 08:56:17
Co najwyżej przychodzi mi do głowy "odrost" kolokwialny "kiełek" (śmiesznie),"szczepka" (ale to bardziej w sensie rozmnażania się nadaje), pospolicie "młody egzemplarz". Reasumując żadne z tych określeń nie przypada mi do gustu...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl