Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Semi-hydro i Zygonisia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysztof Chojnacki
E-mail:  
Data: wtorek, 18 października 2005 08:27:05
Witam.
Kolor kwiatów tego storczyka jest zupełnie inny niz Zygonisii pochodzacych z kolekcji Pani Danuty Pańczyk i Pana Piotra Piesika (orchidarium - fotografie - galeria - storczyki tropikalne) oraz prezentowanej w ofercie hybryd Orchid Sklepiku. Mój storczyk to być może Zygonisia Roquebrune "La Baume". Jżeli ktoś z Państwa mógłby to potwierdzić lub wyjasnić skąd tak duże róznice w kolorze kwiatów będę wdzięczny.
Pozdrawiam Krzysztof.
P.S. A może to wcale nie jest Zygonisia?

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: wtorek, 18 października 2005 15:47:54
No to ci wywinela 'ladny' numer Ja kupilam zwyklego Phalka z lemonkowym odcieniem platkow i nigdy juz nie zakwitl w tym samym odcieniu...co jest grane, przynajmniej ja nie wiem..

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 18 października 2005 19:45:17
To jest Zygonisia. Proszę pamiętać, że to hybryda z nasion i dlatego kwiaty różnych roślin mają rózne odcienie. Na "zagonkach" u producentów niemieckich (gdzie rosną i kwitną setki tych roślin) widziałem kwiaty w przeróżnych odcieniach - od różowego po ciemnoniebieski, z mniejszą lub większą liczbą plam i kolorów. Pana roślina mieści się w normie.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: wtorek, 18 października 2005 20:45:58
Witam!
Muszę przyznać, że takiego Zygopetalum jeszcze nie widziałem . Jest piękne. Chciałbym takie mieć.
Pozdrawiam - Michał.

E-mail:  
Data: środa, 19 października 2005 07:25:28
Witam. Panie Piotrze bardzo dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam Krzysztof.

E-mail: kchojnacki @ vp.pl
Data: środa, 19 października 2005 08:39:12
Przepraszam bardzo. Oczywiście podziękowania za odpowiedź przesyłam Panu Jerzemu. Krzysztof.

E-mail: kchojnacki @ vp.pl
Data: środa, 19 października 2005 10:17:03
Witam. Michale ta roślina to nie do końca Zygopetalum. Jest krzyżówką dwóch storczyków Acacallis cyanea i Zygopetalum Arthur Elle. Pozdrawiam Krzysztof.

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 20 października 2005 13:14:04
Witam
Bardzo podoba mi sie ta zygonisia.Pierwszy raz widze taka barwe kwiatow u tego rodzaju.Zazdroszcze, sama chcialabym taka miec w swojej kolekcji.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Basia
E-mail:  
Data: czwartek, 20 października 2005 15:45:02
Dzien dobry, gdzie można kupic taka doniczke do semi-hydro?

E-mail:  
Data: czwartek, 20 października 2005 20:06:11
Witam. To nie jest doniczka. To pojemnik na art. sypkie typu: kawa, herbata, cukier itp. Kupić można w: Realu, Praktikerze, OBI, NOMI oraz w innych sklepach z wyrobami z "tworzyw sztucznych"-miski, wiadra, pojemiki. Ze względu na twardość tworzywa, z którego został wykonany pojemnik, otwory należy wypalić,przy wierceniu bardzo łatwo pęka. Pozdrowienia Krzysztof.

Autor: Basia
E-mail:  
Data: piątek, 21 października 2005 09:23:26
Bardzo dziękuję, fajny pomysł,bo butelki po napojach sa trochę za lekkie.
Pozdrawiam
Basia

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl