Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  przezroczyste plamy na liściach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: staszek
E-mail: stachosr@gmail.com
Data: piątek, 8 listopada 2024 17:20:34
Witam wszystkich
Mam pytanko czy ktoś może hoduje wanilię (wanilia należy do storczykowatych stąd moje pytanie tutaj😊 ) i miał z nią podobny problem lub z inną orchideą?
Chodzi o to że z nieznanych mi przyczyn zaczęły pojawiać się na niej przezroczyste plamy. Stoi w dobrze oświetlonym miejscu i jest podlewana biohumusem. Staram się nie podlewać za dużo, a nadmiar wody usuwać z podstawka. Podłoże klasyczne do storczyków. Jest wolna od szkodników. Czy ktoś może wie co może powodować takie plamy? Jak mogę pomóc roślince? ☹
Pozdrawiam serdecznie

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: poniedziałek, 11 listopada 2024 20:42:40

Witam,

tego rodzaju nie uprawiam, ale te plamy wyglądają mi na efekty żerowania jakichś szkodników. Radzę z lupą w ręce przyglądnąć się tym plamkom (z każdej strony liścia).

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 12 listopada 2024 09:10:17
Witam !
Przyłączam się do opinii Grażyny, ja podejrzewam wciornastki - proszę kupić "prawdziwą chemię ", odradzam tzw. "ekologiczne" preparaty -bo nie są skuteczne .Oprysk warto powtórzyć za 9-10 dni - życzę powodzenia ! - pozdrawiam ! -Jarek

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 12 listopada 2024 09:12:31
Warto też spryskać z wierzchu podłoże

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: środa, 13 listopada 2024 13:08:19
Obawiam się, że to bardziej wygląda na wirusa, szczególnie jeśli nie będzie można znaleźć śladów żerowania ani szkodników.

Wtedy to już tylko można spalić roślinę albo ryzykować i próbować ją odseparować od innych uprawianych roślin.

Autor: staszek
E-mail: stachosr@gmail.com
Data: środa, 13 listopada 2024 19:49:52
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Spryskałem roślinkę substralem owadobójczym chociaż nawet pod lupą nie widzę żadnych szkodników

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl