Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:   Co robię źle?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Slawka
E-mail: slawka_kaczmarek@o2.pl
Data: wtorek, 9 stycznia 2024 16:08:35
Proszę o poradę.Co robię źle? W zeszłym roku rozsadziłam. Pięknie ruszyła,zakwitła. Jakiś czas temu zobaczyłam brzydkie, brązowe plamy na spodzie liści. Również na odrostach. Co to jest? Czegoś za dużo lub za mało? Choroba? Moczę regularnie raz w tygodniu. Nie spryskuję. Od czasu do czasu nawożę.
Pozdrawiam
Sławka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: wtorek, 9 stycznia 2024 17:08:57
Jak dla mnie, to wygląda na chorobę wirusową.

Najlepiej spalić.

Autor: Piotr
E-mail: tetisweld@gmail.com
Data: wtorek, 9 stycznia 2024 19:48:08
Może to być efekt żerowania jakiegoś szkodnika, przędziorek albo wciornastek 🤔 Najlepiej roślinę odizolować od pozostałych i opryskać owadobójczym, na grzyba też nie zaszkodzi opryskać. Dla mnie utylizacja rośliny to ostateczność.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 10 stycznia 2024 06:42:16
Witam !
Ja też sugerowałbym jakąś infekcję wirusową , być może powikłaną z grzybami . Na podstawie fotki roślinka chyba jest cambrią ?, często w marketach w świeżych dostawach przychodzą już zainfekowane storczyki , dlatego warto bez pośpiechu przyjrzeć się przed zakupem wszystkim częściom storczyka i w przypadku zauważenia niepokojących zmian -zrezygnować z zakupu danej roślinki .Z własnego doświadczenia wiem - że cambrie i miltoniopsisy z czasem marnieją w naszych mieszakaniach i trzeba je niestety wyrzucać , choć miałem przypadki wielu lat życia niektórych roślin

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl