Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Keiki dendrobium nobile bez korzeni
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Julia
E-mail: czubkowna@gmail.com
Data: piątek, 25 czerwca 2021 13:01:46
Dzień dobry,

mam od 3 lat storczyka rodzaju dendrobium nobile z Ikei, nie udało mi się do tej pory zapewnić mu odpowiednich warunków do zimowego spoczynku, więc kwitnie słabo i rośnie głównie wegetatywnie produkując mnóstwo keiki, które nie wypuściły do tej pory żadnych korzeni. Pod tym linkiem znajdą Państwo zdjęcia:

https://photos.app.goo.gl/F1x8dFBUQetzyezj9

Chciałabym je odciąć i wsadzić do mchu sphagnum żeby się ukorzeniły i potem wsadzić do podłoża. Czy to dobry pomysł, czy może jest inna droga?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Julia

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: sobota, 26 czerwca 2021 10:40:51
Witam!- Jak najbardziej pomysł posadzenia keiek moim zdaniem jest bardzo dobry, dodatkowo teraz jest długi dzień, też ten mech będzie wspaniale gromadził wilgoć i zapewni odpowiednie ph, ja osobiście jeszcze doradzałbym parapet Wschodni lub północny ze względu na ochronę młodych roślin przed mocnym słońcem -pozdrawiam !-J.Sułek

Autor: skullman
E-mail: sslyk@poczta.fm
Data: niedziela, 27 czerwca 2021 15:02:39
Jeśli Dendrobium słabo kwitnie a głównie produkuje keiki to możliwy powód to brak odpowieniego spoczynku zimowego. Kiedy roślina kończy wzrost należało by jej obniżyć temperaturę, można ją wynieść do jakiegoś niogrzewanego pokoju na dwa miesiące i ograniczyć podlewanie. Duża ilość keiki wcale nie jest dla rośliny korzystna.

Autor: Julia
E-mail: czubkowna@gmail.com
Data: niedziela, 27 czerwca 2021 17:17:13
Dziękuję za te odpowiedzi. W międzyczasie sytuacja lekko się zmieniła i roślina po 2 miesiącach siedzenia na balkonie w końcu zaczęła ukorzeniać się na keikach (po 2 latach) . Planuję poczekać aż korzenie się wydłużą do ok. 10 cm i wtedy odetnę jedno keiki i wsadzę na próbę do podłoża. Resztę keików zostawię na storczyku-matce.

Co do odpoczynku zimowego właśnie nie dysponuję takim jasnym i nieogrzewanym pomieszczeniem. Jedyne co mam to balkon od wschodu na wewnętrznym dziedzińcu, co go doatkowo zaciemnia, a w zimie i tak sporo pochmurnych dni

Autor: Marta
E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: sobota, 17 lipca 2021 11:43:48
Swoje zimnolubne trzymam w zimie w kuchni. Okno jest stale uchylone, a w najgorsze mrozy tylko rozszczelnione. Dendrobium nobile trzymałam na parapecie w pokoju ale górna ćwiartka okna była stale otwarta i mu to wystarczało. Otwierajcie okna, wietrzcie, choćby z powodu koronawirusa. Lekarze mówią że przy ruchu i wymianie powietrza jego ilość ulega rozcieńczeniu. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl