Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Korzenie storczyka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewelina
E-mail: pid.ewe@ep.pl
Data: poniedziałek, 12 kwietnia 2021 12:31:36
Witam zauważyłam ze jeden z moich storczykow traci turgot w lisciach dlatego postanowiłam zajrzeć do korzeni wyglądają słabo.Po dalszych oględzinach zauważyłam że pomału widać nowy liść. Mam pytanie czy powinnam go wsadzić spowrotem do podłoża czy zastosować jakaś inna metodę? Proszę o rady

Autor: skullman
E-mail: sslyk@poczta.fm
Data: środa, 14 kwietnia 2021 01:51:13
Korzenie nie wyglądają słabo, ich już po prostu nie ma. Uratowanie rośliny w takim stanie to zadanie trudne, żmudne, długotrwałe i nie ma gwarancji sukcesu. Kilka lat temu przyniosłem ćmówkę miniaturkę z marketu bez korzeni ale chyba ze trzy lata roślina dochodziła do siebie i dopiero drugi rok mi kwitnie. No i okazało się, że to wcale nie taka miniaturka
Idzie wiosna, więcej światła można próbować ją uratować. Posadzić do podłoża, zapewnić wysoką wilgotność powietrza, ciepło i światło ale nie bezpośrednie słońce. Polecam delikatnie usunąć to co martwe, żeby nie gniło. Jeśli szybko nie pojawi się jakiś korzeń to roślina zginie tak czy owak.

Autor: Ewelina
E-mail: pid.ewe@ep.pl
Data: czwartek, 15 kwietnia 2021 12:20:36
Witam storczyka posadziłam do ziemi przeznaczonej do storczykòw postawiłam na talerzu a do miseczki wlałam wodę żeby doniczka nie dotykala wody obok miski postawiłam nawilżacz powietrza.Zastanawiam się czy jeszcze dodatkowo go spriskiwać? Muszę czekać na wynik.

Data: piątek, 16 kwietnia 2021 17:13:31
Nie polecam, jak mu jeszcze zgnije stożek wzrostu to już całkowicie będzie klapa.

Data: piątek, 16 kwietnia 2021 17:14:56
Nie polecam, jak mu jeszcze zgnije stożek wzrostu to już całkowicie będzie klapa.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl