Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Miltoniopsis przesadzać, czy poczekać
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Czarnuszak
E-mail: czarnuszak@wp.pl
Data: niedziela, 3 czerwca 2018 17:55:05
Kupiłam kwitnacego miltoniopsisa z czterema pędami kwiatowymi, dużo korzeni wychodzi poza doniczkę i jest wyraźnie przerośnięty i nie wiem czy trzeba go przesadzić teraz czy poczekać aż przekwitnie. Proszę o porady znawców tematu

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 czerwca 2018 09:49:35
Ja wszystkie nowe storczyki przesadzam, choćby po to aby wyskubać sphagnum. Najpierw trzeba wykonać kąpiel bryły korzeniowej, odkazić nowe podłoże i w ogóle poczytać. Mogą kwiaty zwiędnąć ale ja bardziej wolę mieć zdrową roślinę niż jednorazowe kwiaty. Muszę Cię uprzedzić że miltoniowate w warunkach parapetowych są baaardzo trudne. Zdjęcie rośliny bardzo by pomogło. Marta

Data: poniedziałek, 4 czerwca 2018 16:04:10
Witam, wklejam linki do zdjęć miltoniopsisa https://images83.fotosik.pl/1085/d9c7eaa6c45a4e14med.jpg

https://images83.fotosik.pl/1085/eca22d6e575c7494med.jpg

https://images81.fotosik.pl/1087/313a4548a7f87d3amed.jpg

Data: poniedziałek, 4 czerwca 2018 16:13:42
Pani Marto, jednego miltoniopsisa już mam, kupiłam go w stycznii albo lutym. Trochę przelałam, pewnie go też przewiało w transporcie do domu i zmarniał. Po przesadzeniu w podłoże z OS młoda psb puszcza nowe korzonki i chyba ma się lepiej żyje póki co
Pozdrawiam

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: wtorek, 5 czerwca 2018 14:47:58
Ja bym tam poczekał, aż przekwitnie. Jeden miesiąc nie zrobi różnicy w kwestii zdrowia rośliny, a kwiatami można się nacieszyć.

To nie falenopsis, więc nie będzie kontynuował kwitnienia.

Nota bene, Marta ma rację, w warunkach parapetowych to bardzo trudne rośliny, wymagają bardzo wysokiej wilgotności powietrza, a jednocześnie nie lubią spryskiwania. Bez szklarni to prawie niemożliwe.

Data: wtorek, 5 czerwca 2018 15:29:37
Dałabym sobie rękę obciąć, że wyczytałam o zraszaniu, ale faktycznie w artykule Storczyki od a do z nie ma mowy o zraszaniu. Jednak odkąd kupiłam pierwszego miltoniopsisa w tym roku, zraszam go codziennie i nie widzę negatywnych skutków.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: sobota, 23 czerwca 2018 00:42:51
Z tym zraszaniem to nie jest tak, że jednorazowe zroszenie zabije roślinę. Natomiast długoterminowe dostarczanie wody między liście powoduje ich gnicie, szczególnie jeśli to twarda woda z kranu.

Data: środa, 27 czerwca 2018 19:41:55
Używam do podlewania i zraszania wody demineralizowanej. Miltoniopsisów już nie zraszam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl