Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Przyrost czy łodyga kwiatowa???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakusrv7@op.pl
Data: środa, 31 sierpnia 2005 21:51:11
Naprawdę już nic nie wiem. Jest to oncydium i najmłodsza jego pseudobulwa. Tak jak widać na zdjęciu wypuszcza coś. Powinna to być łodyga kwiatowa, ale zwątpiłem w to ponieważ wygląda to jak nowy przyrost, ale przyrosty wyrastają z boku pseudobulw a nie z ich srodka (pomiędzy lisciem a pseudobulwą).
Może ktoś z Państwa lepiej się zna i podpowie mi co to jest.
Pozdrawiam.

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: środa, 31 sierpnia 2005 22:17:56
To będzie nowa roślina.

Pozdrowienia
Beata

Data: czwartek, 1 września 2005 04:54:41
Witam.

Ale jak nowa roślina? Keiki? A ja czekałem na kwiaty. Czy to normalne, że w tym miejscu wyrasta własnie to, a nie łodyga?

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: czwartek, 1 września 2005 06:54:34
Nie - nie keiki. Po prostu nowa pseudobulwa.
A czemu tu wyrasta ? No gdzieś musiała
Być może to kwestia uprawy rośliny lub gospodarki hormonalnej producenta zadecydowała o tym, że roślinie bardziej opłacało się wypuścić z tego oczka bulwę a nie łodyge kwiatową.

Pozdrawiam
W.

Data: czwartek, 1 września 2005 22:11:35
Ten storczyk kupiony był jako przekwitnięty i bardzo się cieszyłem na myśl o jego zakwitnięciu, wszak to mój pierwszy storczyk Jest u mnie od kwietnia, wprawdzie cieszę się że rośnie zdrowo, ale smutno mi, że nie zobaczę jego kwiatów znowu. Jest podlewany regularnie, za każdym razem z odrobiną nawozu dla storczyków, ma zapewnione różnice temperaturowe (mniej więcej o 8 C róznicy między dniem a nocą) i dużo światła. Powinien kwitnąć Ale patrząc na inne moje rośliny to same jakieś mutanty. Falki wypuszczają liść za liściem , korzeń za korzeńiem ale o kwitnięciu mowy nie ma. Bambusy białe jak papier, gwiazda betlejemska, która nie traci liści i nie chce jej sie odpocząć tylko rozrasta się i z pewnościa nie zakwitnie na Boże Narodzenie, podobnie jak hibiskus, który choć ma to co trzeba stoi w miejscu. Może jakieś dziwne promieniowanie?

Pozdrawiam.

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: piątek, 2 września 2005 07:17:58
Nie sądzę . Moja Hoya rośnie w pełnym słońcu i kwitnie co roku przez 3-4 miesiące.

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 2 września 2005 08:30:38
Gwiazda betlejemska zakwitnie jeśli rygorystycznie skróci jej Pan dzień, natomiast phalaenopsisy i hibiskus proszę podlewać blossom boosterem - do kupienia w Orchid-sklepiku - też będą kwitły bez problemu.
pozdrawiam
beata

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: piątek, 2 września 2005 09:51:57
Bardzo prawdopodobne ,że zobaczysz kwiaty własnie na tym nowym odroście.

beata

Autor: Ewa Iwańczyk
E-mail: ewaiw@jay.au.poznan.pl
Data: piątek, 2 września 2005 10:20:14
Do Kuby,
mam uwagę odnośnie hibiskusa. Roślina kwitnie WYŁĄCZNIE na tegorocznych pędach. Dlatego wiosną trzeba radykalnie przyciąć gałązki. Nawóz bloosom etc. tylko do momentu ukazania się pąków kwiatowych. Potem, czyli całe lato najlepiej stosować NPK 20-10-20. Ewent. Pokonu do surfinii (6-3-7 + więcej żelaza). Podlewam tym codziennie 1ml roztworu na litr wody przegotowanej (H. nie lubi twardej wody). Nawoz z małą ilością fosforu to podstawa - tradycyjne odżywki do kwitnących się nie sprawdzają, 'P' blokuje przyswajanie 'K'. Można jeszcze podlewać takim do pomidorów - te mają jeszcze więcej potasu. Acha, roślina nie musi stać na słońcu ale koniecznie zapewnić jej trzeba min 2 godz. dziennie oświetlenia promieniami słonecznymi. Dziekuje za uwagę i sory za temat - bo to nie o storczykach, ale ten wątek nagle wskoczył

Autor: Iwona
E-mail:  
Data: piątek, 2 września 2005 10:50:40
Witam
Panie Kubo skoro ta bulwka oncidium juz kwitla to nie zakwitnie ponownie.
Oncidium nalezy do storczykow ktore raz kwitna z tej samej pseudobulwy.
Nastepne kwiaty pokazuja sie dopiero na mlodych przyrostach dojrzalych w danym sezonie.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Anna B.
E-mail:  
Data: piątek, 2 września 2005 10:55:56
Na bambusach się nie znam, ale cała reszta wymaga po prostu odpowiedniego potraktowania:
1. phalenopsisy - po prostu przechłodzenia
2. hibiskusy - jak już napisano kwitną na jednorocznych pędach, wymagają nawozenia (polecam przefermentowany i rozcieńczony Kurzak, do kupienia w sklepie ogrodniczym)
3. Gwiazda betlejemska - skrócenie dnia (zaciemniać totalnie na część dnia, niektórzy przestawiają do ciemnej piwnicy, ale trochę to drastyczne...)
4. No i oncidia - kwitną wyłącznie nowe przyrosty, więc raczej powinien się Pan cieszyć, że coś w końcu wypuściło. Tak naprawdę nowy przyrost powinien się pojawić zaraz po kwitnieniu, kiedy pseudobulwa będzie duża powinien wypuścić pęd kwiatowy. Tutaj będzie to chyba na wiosnę. Zasada jest taka: im więcej przyrostów, tym chętniej kwitnie roślina. Trzeba jej tylko zapewnić odpowiednie warunki...
tak naprawdę sekret jest tylko jeden: rózne gatunki mają różne wymnagania, nie zawsze można im zapewnić dobre warunki w mieszkaniu, ale trzeba te warunki chociaż POZNAĆ. nie przyzwyczai się rośliny zeby kwitła na rozkaz...

Autor: Anna B.
E-mail:  
Data: piątek, 2 września 2005 10:58:07
PS> Czy rozsadzał Pan tę roślinę na poszczególne pseudobulwy? Jakoś tak rzadko rośnie w tej donicy... Może to być przyczyną jej chwilowego "dyskomfortu" i niechęci do kwitnienia.

Data: piątek, 2 września 2005 20:07:40
To oncydium było takie kupione, pseudobulwy były pomarszczone a miało ich wówczas tylko 3. Ta która wypuszcza przyrost jest młoda i nie kwitła jeszcze, dlatego tak wyczekiwałem tej łodygi kwiatowej. Ale może faktycznie bedzie dla niej lepiej jak się rozrośnie a potem dopiero zakwitnie. Ta pseudobulwa rozwijała się około 5 miesięcy, więc nowy przyrost dojrzeje koło lutego i może wtedy zakwitnie.
Co do pozostałych roślin dziękuję za wskazówki, postaram się je wprowadzić życie

Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl