Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Żółknące liście Dendrobium. Przyczyna i jak temu zaradzić?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona855
E-mail: iwona855@o2.pl
Data: wtorek, 7 czerwca 2016 11:21:23
WITAM!
W marcu kupiłam piękny storczyk Dendrobium, po pewnym czasie zaczął tracić kwiaty, ale nie przejęłam się tym, bo wiadomo inne warunki w sklepie, a inne w domu, a też nie wiadomo jak długo już kwitł. Poza tym wyrastały mu nowe gałązki. Teraz roślina jest w opłakanym stanie. Po przekwitnięciu kwiatów zaczęły żółknąć i spadać liście, nawet te z nowo wyrośniętych łodyg. Co jest przyczyną i jak mogę temu zaradzić??

Dodam, że roślina jest regularnie podlewana i nie stoi ani w za ciemnym, ani w za jasnym miejscu.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 7 czerwca 2016 16:20:07
Albo ma zgnite korzenie, albo przędziorki, lub, o zgrozo, wciornastki. Marta

E-mail: iwona855@o2.pl
Data: wtorek, 7 czerwca 2016 19:40:48
Marto! Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Już wiem co dolega mojej roślinie. To przędziorki. Zauważyłam przy ostatnim podlewaniu pajęczynkę, ale myślałam, że to zwykły pająk rozbił obóz. Widziałam też małego czerwonego pajączka. Po przeczytaniu opisu o przędziorkach wszystko się zgadza. Kwiat przeniosłam do innego pokoju, żeby drugi storczyk się nie zaraził... Tylko czym to zwalczyć?

E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: wtorek, 7 czerwca 2016 22:42:06
Niech inni się wypowiedzą. Cierpliwie ścieram wacikiem każdorazowo płukanym w bieżącej ciepłej wodzie. Chemii nie mogę stosować. Tylko nie kupuj tego, co doradzi sprzedawczyni. Zazwyczaj się nie znają. Poczytaj na forach internetowych. Tutaj też jest duuuuużo o przędziorasach. Marta

Autor: Katie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2016 10:55:54
Przędziorki nie lubią dużej wilgotności. Dokładnie umyj roślinkę, doniczkę, okno i parapet. Spryskuj miękką wodą i postaw na tacce z keramzytem.
Ja stosowałam oprysk ORTUSEM, ale ja miałam plagę na całym parapecie.
Spróbuj naturalnych technik, zanim wejdziesz z chemią.
Ja do mycia roślin z robali używam wody z odrobiną płynu do mycia naczyń.

E-mail:  
Data: wtorek, 14 czerwca 2016 13:29:34
Pryskam kwiat od tygodnia wodą z płynem do naczyń i wydaje mi się że pomogło. Nie zauważyłam żeby liście które pozostały żółkły i usychały. Muszę jeszcze znaleźć odpowiednią ziemię do rośliny żeby ją przesadzić, a aktualnie posiadam tylko taką do Phalenopsis, Dendrobium potrzebuje innej.
Bardzo wam dziękuję za pomoc!

E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: wtorek, 14 czerwca 2016 19:23:34
Gruboziarniste podłoże dla phalaenopsis też może być. Nazbyt grube kawałki kory mozna przeciąć sekatorem. Ważne aby było odkażone. Ten płyn do mycia naczyń odkwasza podłoże a tego storczyki nie lubią. Musisz więcej poczytać. Marta

E-mail:  
Data: piątek, 17 czerwca 2016 18:20:54
Widzę że z rośliną jest już wszystko dobrze. Listki nie usychają, a zaczęły pojawiać się nowe zalążki. Mam nadzieję, że już więcej przędziorki mi się tu nie przyplątają.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl