Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zabawa z książką
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marek Michalski
E-mail: marek_michalski@vp.pl
Data: czwartek, 25 sierpnia 2005 10:36:32
Szanowni Forumowicze,

po przeczytaniu postu pani Ewy ze "storczyków" postanowiłem dodać coś od siebie.

Parę lat temu, w pewnym antykwariacie, uwagę moją przyciągnęła dziwna, łaciata okładka. Jako, że czytam bukwy, w lot pojąłem, że mam przed sobą książkę o storczykach. Kupiłem ją i w domu dokładnie obejrzałem. Okazała się być całkiem sympatycznym poradnikiem, z dużym działem poświęconym tropikalnym storczykom naziemnym.

Co do okładki:

Pierwsza strona wygląda tak:

widzimy dość wyraźnie kwiaty Rosioglossum grande, ale oprócz tego jakieś dziwne "łaty"

Z tyłu książka wygląda zupełnie inaczej:

Tu dla odmiany wyraźne są jakieś ludzkie postacie...

A całość...

No cóż, według mnie jest to scena wypędzania przez lud pracujący Uzbekistanu jakiegoś miejscowego "kułaka" (to ten na osiołku)

W środku jest lepiej - dla przykładu jeden z najładniejszych koszyków na storczyki, jakie w życiu widziałem:

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i przepraszam z kiepską jakość zdjęć,

Marek

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 25 sierpnia 2005 10:55:29
Witam ,

No, ładna jest .
Panie Marku ta pozycja może być kiedyś dużo warta. Proszę strzec jak ognia.
Wydawca pewnie drukował przez oszczedność, drugi raz na tym samym papierze.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 25 sierpnia 2005 15:53:10
Witam !

Ja również mam tę pozycję, niestety moja okładka jest "normalna". Jej treść jest już nieco przterminowana, ale czyta się ciekawie, choćby ze względu na bardzo życiowe porady do zastosowania w sytuacji braku gotowych podłoży, nawozów itp. Co prawda porada o dorzucaniu do podłoża kawałków kości od kurczaka nie do końca do mnie przemówiła, ale spróbować można .

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl