Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co wyrasta ze środka phalaenopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Andzia
E-mail: anetawlizlo1990@onet.pl
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2015 15:49:05
Mój storczyk nie kwitnie już od 3 lat ale za to wypuszcza liście i 2 tygodnie temu wypuścił nowy listek i coś jeszcze ale nie wiem co to jest..czy może to być nowy pęd.I dlaczego ma takie suche korzenie powietrzne. Podlewam go przez namaczanie zawsze po przeschnięciu korzeni i stoi na wschodnim oknie w tym samym miejscu i nie kwitnie.Proszę o poradę i powiedzenie co mu jest..to był mój pierwszy storczyk,w dodatku prezent ślubny.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2015 23:00:44
Coś mu się pokręciło ale z takich małych zdjęć trudno mi coś wymyślić. Natomiast czy on nie wymaga przesadzenia ? Dałabym mu większą doniczkę, nowe podłoże i drenaż. Jak mu się polepszy byt to może zakwitnie. Podlewać najlepiej raz na tydzień. Marta

Autor: Andzia
Data: wtorek, 21 kwietnia 2015 10:54:27
Dziękuję za cenne uwagi.Czy mam spryskiwać korzenie powietrzne żeby nie były takie suche jak już przesadzę ? I ten drenaż to z kermazytu czy kamieni? mam problem z hodowaniem storczyków. Żaden nie chce u mnie kwitnąć oprócz jednego.Ale ten ma jednego kwiatka i wolno rosną mu pędy kwiatowe..czy może to być spowodowane wełnowcami ?z którymi walczę mechanicznie

E-mail:  
Data: wtorek, 21 kwietnia 2015 17:28:00
Po co mechanicznie??? Trzeba kupić brykiety Bross i pałeczki Tarcznik. Wielokrotnie o takim sposobie tu pisałam. Marta

Autor: andzia
Data: środa, 22 kwietnia 2015 15:26:10
Dobrze wiedziec że mogę użyć takich środków. A co do wcześniejszego falka to miala pani rację żeby go przesadzic bo gdy wyjęłam z doniczki to się za głowę złapałam.niby jak mógł rosnąć w takim podłożu,w zgnilej korze i mchu.nie miał przepuszczalnego podloza.teraz rośnie w nowym podłożu na podstawce z kermazytem.Mam nadzieję że sie na mnie nie obraził za tak złe warunki i zakwitnie

E-mail:  
Data: sobota, 25 kwietnia 2015 09:46:29
Tylko że drenaż to keramzyt na dnie doniczki, wewnątrz. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl