Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium biggibum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna M. Zabrze
E-mail:  
Data: niedziela, 21 sierpnia 2005 22:37:29
Witam Państwa !
Mam pytanie co do dendrobium biggibum, z którym jakoś nie potrafię sobie poradzić .
Dostałam je w stanie nie najlepszym, pseudobulwy były pomarszczone, jedna z nich (większa) posiadała połowę liścia, na mniejszych pseudobulwach prawie nic nie było.
Od ponad pół roku staram się jak mogę, żeby storczyk doszedł do siebie i jakoś nie wychodzi .
W chwili obecnej pseudobulwy są nadal pomarszczone, klika z nich jakby uschło , pomimo tego iż storczyk jest podlewany (mała doniczka) co 3-4 dni przy temp.letnich, stoi w b.dużej podstawce wypełnionej keramzytem, zalanym wodą ( wilgotność ). Wszystkie wypuszczone nowe listki są jakby pogniecione, wyglądają jak skóra starszej osoby. Zaznaczam również, iż nie stoi na parapecie, lecz w oddaleniu około 2 metrów od okna (okna zachodnie), jest również nawożony co 3 tygodnie. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam .
Bardzo przepraszam za chaotyczny post ale nie wiem jak sobie poradzić.
Z góry dziękuję za rady.
Anna
P.S. Przepraszam za jakość zdjęcia!

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 21 sierpnia 2005 23:17:29

Witam,

według mnie, to przede wszystkim ma za mało światła. Moje takie dendrobium stoi na południowo-zachodnim oknie, tuż przy szybie. One lubią i ciepło i jasno...
No i "sakramentalne" pytanie: jaki jest stan korzeni i czy je w ogóle ma? Bo może nie ma czym ciągnąć wody i dlatego liście wygladają tak jak wyglądają...

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 sierpnia 2005 11:30:05
Witam,
korzenie storczyka (te które są w doniczce) są w dużo gorszym stanie niż korzonki które mają keiki. Taka jest moja opinia .
Ale co teraz można zrobić ?
Może całą doniczkę okryć workiem, aby roślinka miała dużą wilgotność ?
Czy są szanse, że storczyk "wyjdzie" z tego ?
Bardzo dziękuję za odpowiedź i proszę o dalsze podpowiedzi !
Pozdrawiam
Anna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 22 sierpnia 2005 11:53:49

Witam,

skoro korzenie są w złym stanie to ja zrobiłabym tak:
wyjąć roślinę z doniczki, oczyścić korzenie z wszystkich zagniłych i suchych, a następnie postawić w niewielkiej doniczce na wilgotnym (ale nie mokrym!!!) sphagnum, to wszystko wstawić do większego pojemnika (zamiast worka) z mokrym sphagnum (żeby podnieść wilgotność otoczenia), niezbyt szczelnie przykryć przezroczystą folią, postawić w jasnym i ciepłym miejscu, przewietrzać od czasu do czasu i uzbroić się w cierpliwość . Powinny się pojawić nowe korzenie (to może trwać nawet tygodnie) i jak już podrosną, to wtedy roślinę posadzić.

Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 sierpnia 2005 14:25:23
Witam,
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zabieram się natychmiast do pracy i mam nadzieję, wręcz przekonanie, że storczyk się nie zmarnuje .
Jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję.
Anna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl