Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Małe muszki czarne w paski- czy to mszyce?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ala
E-mail: alita90@interia.pl
Data: piątek, 20 lutego 2015 09:59:56
Witam na moim storczyku zauważyłam małe czarne muszki w przeźroczyste paski. większość znajduje się pod liściem przemieszczają się dosyć szybko.W niektórych miejscach liść jest lepki a także ma naloty jakby był oprószony białym pyłkiem. Jeden z jego liści zrobił się żółty usechł i go oderwałam. Według moich przypuszczeń i z tego co czytałam są to mszyce czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia i pomoże mi uzdrowić mojego storczyka

Autor: Max
E-mail:  
Data: piątek, 20 lutego 2015 10:54:19
Typowy objaw występowania wciornastka

Data: piątek, 20 lutego 2015 12:05:55
Jakie preparat możecie mi polecić który skutecznie wytępi szkodniki? Znalazłam ich kilka rodzajów ale czytałam że nie wszystkie są skuteczne. widzę że muszki przeszły także na stojącą obok szczepkę palmy daktylowej bądź też to z niej przeszły na storczyka

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 21 lutego 2015 23:24:19
Tamtego roku miałam wciornastki. Pomóc mogą doglebowe brykiety firmy Bros oraz pałeczki firmy Substral. Srosować trzeba w stężeniu o połowę mniejszym niż zaleca producent. Po 1,5 miesiącu zmienić środek. Działać trzeba szybko bo bardzo niszczą rośliny. Trzeba zastosować w absolutnie wszystkich roślinach w danym pomieszczeniu. Marta

Data: środa, 25 lutego 2015 12:00:12
Pałeczki już zakupiłam i włożyłam do gleby wszystkich kwiatków. Będę obserwować czy pomogą. dziękuję za poradę.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl