Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phrag. caudatum.. Pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: olek.m
E-mail: olek.morawski@gmail.com
Data: niedziela, 23 listopada 2014 23:47:34
Cześć
Chciał bym Was zapytać czy mam jakąś szansę utrzymania mojego Phraga. na parapecie w mieszkaniu? Mam coś w stylu jakiegoś terrarium skołować?
Coś czuje że nic mi z tego nie wyjdzie i 8 dych do kosza pójdzie....
Jak myślicie?
Piszcie proszę.

Autor: Jerzy
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 24 listopada 2014 10:35:20
Bez przesady. Sprawdź instrukcje uprawy w dziale Od A do Z.

Temperatury parapetowe, stale wilgotne podłoże (nie przesuszać - to bardziej wilgociolubny litofit, a nie typowy epifit), w miarę możliwości podwyższona wilgotność powietrza, to tyle.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 24 listopada 2014 11:02:17
Do dobrej i praktycznej rady Jerzego dodam, że większość moich phragmipedium rośnie w hydroponice w hydrotonie, i ma się wyśmienicie ( nawet Phragmipedium kowachii ) . Oczywiście rosną na parapecie zachodniego okna. Polecam ten sposób uprawy dla tej grupy storczyków.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 listopada 2014 18:53:05
Ja kupiłem w lipcu Phrag. longifolium i ma się dobrze. T moje pierwsze Phrag. Wypuszcza dwa nowe przyrosty. Uprawa parapetowa w mieszkaniu, stoi w pewnej odległości od okna, na miejscu gdzie ładnie się prezentuje solo. Staram się zapewnić stale lekko wilgotne podłoże. Stale kwitnie, cały czas wypuszcza nowy kwiat na tym samym pędzie. Kwitnie podobnie jak Psychopsis (za aktualnym kwiatkiem wyłania się kolejny kwiat i tak w kółko). Mm jeszcze Pgrag. walisii x caudatum (chyba to się nazywa Pgrag. Memory Green Weaver) i jeszcze nie kwitło, mam je od wiosny tego roku, bardzo ładnie przyrasta, stoi na oknie zachodnim w łazience, gdzie ma większą wilgotność. Także to jest grupa roślin, którą coraz bardziej się interesuję, a nabrałem ochotę na uprawę Pgrag. jak zobaczyłem prezentację T. Szewerniaka. Pozdrawiam.

Autor: olek.m
E-mail: olek.morawski@gmail.com
Data: poniedziałek, 24 listopada 2014 21:47:07
Ok. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Myślę że dzięki waszym poradom uda mi się coś zdziałać.
Pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 grudnia 2014 20:11:51
Miałam hybrydę b. podobną do Phragmipedium besseae. Potrzebowała sporo światła. Urosła do olbrzymich rozmiarów i gdy podwiesiłam ją pod sufitem wstrzymała kwitnienie. Gdy ma dostateczną ilość światła kwitnie właściwie non stop. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl